Під Харковом вирубали і вивезли столітні дуби на 80 мільйонів гривень, – ЗМІ

Фото: Укринформ

Проблема вирубки столітніх дубів в Харківській області прийняла загрозливих масштабів. У деяких лісгоспах практично не залишилося таких дерев.

Про це розповів Руслан Чагаровський, директор лісгоспу “Жовтневий”, розташованого в Харківському районі, повідомляє Укрінформ.

За словами Чагаровського, через вирубку столітніх дубів лісгосп “Жовтневий” зазнав збитків на 80 мільйонів гривень.

“За півроку “чорні лісоруби” вирубали і вивезли з території діброви в 48 тис. uа столітніх дубів вищого гатунку, чия деревина особливо цінується за кордоном, на загальну суму 80 млн грн. Про це свідчать результати ревізії, проведеної на території в 600 га, а це 3% загальної площі лісгоспу, фахівцями-лісниками за підтримки екозащітніков. на сьогодні на місці вирубки ще залишилися невивезені, але підготовлені до вивезення зрубані дуби. Спили пнів свідчать про те, що це були здорові дерева, які могли б прожити ще по 200 років “, – відзначив Чагаровський.

За його словами, під час ревізії виявлено дебіторська і кредиторська заборгованість лісгоспу на загальну суму понад 20 млн грн: “Сам факт свідчить про те, що ліс продавався в борг певним фірмам. У той же час, згідно із законом, лісгоспи можуть продавати лісопродукцію лише на умовах стовідсоткової передоплати”.

“Проблема незаконної вирубки дубових лісів в Харківській області набула загрозливих розмірів. Наприклад, в лісгоспі на території Красноградського району практично не залишилося дубів. Незаконні вирубки тривають, а винні, яким, по всій видимості, протегують високі чиновники, залишаються безкарними. Це створює передумови для здійснення нових незаконних вирубок лісів “, – підкреслив Чагаровський.

Як повідомляв Харків Times, в Чугуївському-Бабчанському лісгоспі в присутності поліцейських напали на активістів. Тітушки облили захисників лісу зеленкою. Одному активістові зеленка потрапила в очі, і його відправили на операцію до Києва.