На Харківщині не згодні з ініціативою поділити область на чотири райони

Фото: rbc.ua

Запропонована Міністерством регіонального розвитку України нова модель адміністративно-територіального устрою країни, що передбачає поділ Харківської області на чотири райони, проігнорувала точку зору робочої групи Харківської області.

Про це розповів Президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, повідомляє Харків Times з посиланням на прес-службу облради.

“У цю робочу групу входили практики місцевого самоврядування, представники адміністрацій, вчені та громадські діячі, а також представники самого Мінрегіону. В ході двох засідань обговорили оптимальну модель і погодили компромісне рішення по формуванню семи районів, – сказав Сергій Чернов. – Наша пропозиція відповідала європейським практикам, і передбачалося, що населення майбутніх районів буде 150-200 тисяч чоловік”.

За словами Чернова, з пропозицією міністерства, яке передбачає створення чотирьох районів, на Харківщині не погодяться. Проект Мінрегіону передбачає створення одного з районів, який об’єднає місто Харків разом з Харківським районом. У цьому районі, як зазначив Чернов буде населення більше, ніж в інших трьох разом, так як в області зараз проживають близько трьох мільйонів чоловік, а половина з них – у Харкові. Наприклад, населення Івано-Франківської області – 1400000 осіб, проте там передбачається створити п’ять районів.

«Українська асоціація районних та обласних рад звернеться до керівництва міністерства регіонального розвитку та висловить бачення з місць. Будемо наполягати, щоб ця пропозиція була врахована», – зазначив Сергій Чернов.

За його словами, на Харківщині так само в минулому відстоювали позицію по відношенню госпітальних округів.

«Нам також нав’язували чотири госпітальних округи, але ми відстояли своє бачення і змусили рахуватися з думкою області, і на деякий період створили єдиний медичний простір», – зазначив Сергій Чернов.