Мінкульт відмовився реєструвати погруддя Жукова як пам’ятку історії (фото)

Фото: ХарківTimes

Експертна комісія міністерства культури України не рекомендувала заносити погруддя радянського маршала Жукова, розташованого в Харкові, до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Про це йдеться в рішенні комісії від 19 червня цього року. Про це ХарківTimes дізнався з повідомлення керівника громадської організації “Світанок” Вадима Позднякова у Facebook.

Відмову реєструвати погруддя Жукову у Харкові у Державному реєстрі нерухомих пам’яток України комісія обгрунтувала тим, що вказаний об’єкт потрапляє під дію Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного режимів та заборони пропаганди їхньої символіки”.

В мінкульті додали, що необхідна  документація на пам’ятку історії місцевого значення “Пам’ятник Г.К. Жукову на проспекті Григоренка, 15 у м. Харкові” надійшла до міністерства в лютому цього року.

Фото: Вадим Поздняков/Facebook

Як повідомляв Харків Times, 2 червня, близько 13:30 проукраїнські активісти знесли пам’ятник радянському маршалу Жукову на проспекті генерала Петра Григоренка.

Поліція відкрила два кримінальні провадження за фактом знесення пам’ятника Жукову.

Правоохоронці провели обшуки у харківських активістів, які брали участь у знесенні пам’ятника Жукову.

13-го червня підозру оголосили двом харків’янам Максиму Зінченку та В’ячеславу Дуді. До них прийшли із обшуками. Наступного дня під стінами Немишлянського відділу поліції відбувся пікет. Запобіжний захід Зінченко вибирали 20 червня. Тоді суд також відхилив клопотання прокуратури. Запобіжного заходу не вибрали.

11 липня Геннадій Кернес повідомив, що пам’ятник Жукову відновлений.