Політв’язня Літвінова випустили з Диканівської колонії (відео)

Фото: hromadske.ua

У суботу, 13 липня, після чотирьох місяців утримання з Диканівської виправної колонії випустили переданого з Росії українського політв’язня Сергія Літвінова.

Про це повідомляє Харків Times з посиланням на Громадське.

На свободі Сергій Літвінов подякував Президенту Зеленського за помилування, громадськість і ЗМІ – за підтримку.

Сергій Літвінов розповів, що в російській в’язниці піддавався тортурам.

«Катували слідчі, прокурори і більш високі люди, які знаходяться в Москві у Путіна. Хочу сказати, що Путін – це нехороша людина. І катували, і знущалися, і принижували, і все, що можна було. Я нічого хорошого там так і не побачив, все було боляче і жорстоко », – розповів Литвинов про своє ув’язнення в РФ.

Як повідомляв ХарківTimes, російська влада звинувачувала українця Сергя Літвінова в тому, що він у складі українського батальйону «Дніпро-1» «вбивав мирних мешканців в селах Луганщини». Йому загрожувало 25 років ув’язнення.

Але адвокат зміг довести, що Літвінов ніколи не був у складі добробатів. Врешті-решт суд Ростова визнав Літвінова винним в розбої і засудив до 8,6 років ув’язнення. У 2016 його етапом переправили в колонію Магадана.

1 березня 2019 року російська влада передала Сергія Літвінова Україні. І його помістили в Диканівську виправну колонію.

11 липня Президент України Володимир Зеленський підписав указ про помилування переданого з Росії українського політв’язня Сергія Літвінова