За квартирну аферу судитимуть держвиконавця, начальник відділу – під підозрою

Жовтневий районний суд Харкова розгляне обвинувальний акт стосовно колишнього головного виконавця одного з районних відділів ДВС, яку підозрюють в проведенні шахрайської угоди при продажу квартири площею 120 квадратних метрів.

Як дізнався Харків Times з повідомлення прес-служби прокуратури області, 40-річну обвинувачену судитимуть за двома статтями КК: зловживання службовим становищем та службове підроблення (ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України).

За даними слідства, держвиконавець за підробленими документами виставила на продаж квартиру в Харкові площею понад 120 кв.м. Це житло належало на праві власності територіальній громаді Харкова. Але квартиру через штучно створений судовий спір намагалися привласнити шахраї – нібито в рахунок непогашеного боргу. Суд задовольнив позов так званого позичальника, прийнявши рішення про продаж квартири для компенсації не існуючих на ділі боргів.

Після судового рішення виконавча служба відкрила відповідне виробництво. Однак незабаром його призупинили, так як шахрайську оборудку з квартирою викрили правоохоронці. В рамках кримінального провадження на квартиру наклали арешт.

За даними слідства, госіполнітель приховала відомості про судові обтяження квартири, підробила матеріали виконавчого провадження та підготувала документи для продажу заарештованої нерухомості через електронний аукціон.

Переможець торгів заплатив за житло трохи більше мільйона гривень. Гроші надійшли на рахунок районного відділу виконавчої служби. Після цього суму розділили між учасниками виконавчого провадження, в які входять також позичальник і боржник. Таким чином більшу частину коштів від продажу нерухомості отримали аферисти.

Одночасно з’ясувалося, що переможець аукціону не може оформити права власності на майно, оскільки у квартири вже є законний власник – територіальна громада, і житло виставили на продаж незаконно.

В ході розслідування встановлено також, що протиправні дії обвинуваченого стали можливими через їх узгодження з начальником районного відділу ДВС, який, на думку слідства, недбало поставився до своїх обов’язків і не перевірив законність складання документів підлеглої. Чиновнику оголосили про підозру за ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість)