ЦВК зняла з виборів кандидата в 169 окрузі Куницького

Центральна виборча комісія скасувала реєстрацію кандидатом у народні депутати від партії “Слуга народу” Олександра Куницького. Відповідне рішення ЦВК ухвалила на своєму засіданні у четвер, 11 липня.

Про це Харків Times дізнався з публікації “Української правди”.

У діях кандидата помітили порушення, яке заважає йому балотуватися. А саме – він не проживав на території Україні останні п’ять років.

У комісії розповіли, що до них надійшла скарга від іншого кандидата в депутати в окрузі Куницького №169 Олега Петріченка, у якій той просив скасувати реєстрацію конкурента, оскільки він припинив громадянство України.

ЦВК перевірила і встановила, що протягом останніх 5 років Куницький виїжджав за межі України на період, що перевищував дозволені законом 90 календарних днів, а саме на 264 дні (з 15 березня 2015 року до 5 грудня 2015 року). Сам кандидат заявив, що їздив у відрядження, але, кажуть у комісії, відповідних доказів не надав. Зокрема, стверджував кандидат, у відрядженнях він виконував редакційні завдання “1+1 продакшн”.

“Таким чином, Куницьким не дотримано вимоги Конституції України та закону щодо проживання в Україні протягом останніх п’яти років на день проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року”, – кажуть у ЦВК.

Як повідомляв Харків Times, вокалістка гурту КАZKA харків’янка Олександра Зарицька звернулася до президента Володимира Зеленського з проханням розібратися в ситуації з громадянством іноземної держави кандидата в депутати від “Слуги народу” Олександра Куницького. Також закликає до цього президента відомий громадський діяч з Харкова Ірина Багалій.

Відеоблогер Олександр Куницький балотується в народні депутати по 169 мажоритарному округу Харкова від партії “Слуга народу”. 30 червня на засіданні Центральної виборчої комісії заявили про те, що отримали документи, що підтверджують перетин державного кордону України Олександром Куницьким за іноземним паспортом.

У мережі навіть з’явилися фотографії Куницького у військовій формі ЦАХАЛ (армія оборони Ізраїлю). Їх опублікували відразу два нардепа – Андрій Денисенко та Ігор Мосійчук. Крім цього, в YouTube в 2014 році було розміщено відео, в якому користувач Мережі спілкується з Олександром Куницьким. Блогер і говорить про те, що знаходиться в Ізраїлі та готується прийняти присягу в ЦАХАЛ.

Куницький 6 липня підтвердив на зустрічі з виборцями у Харкові, що з 12 років є громадянином Ізраїлю.