Художник Гамлет розповів, чому перейшов на українську і не їде з Харкова

Фото: bykvu.com

Відомий харків’янин Гамлет Зіньковський розповів, як він перейшов в творчості на українську і чому не хоче їхати з Харкова.

Про це Харків Times дізнався з інтерв’ю художника кореспонденту #Букви.

Харківський художник Гамлет Зіньковський прославився як майстер стріт-арту не тільки в Харкові і Україні, а й за межами нашої країни. Він представляв Україну на Венеціанській бієнале у 2013 році, а його роботи виставлялися в ряді країн світу. Зараз він продовжує працювати в Харкові і в стріт-арті повністю перейшов на українську.

«Я народився з російською мовою в російському місті, але я перейшов повністю у стріт-арт на українську мову, – каже Гамлет. – Мене всі цькували … типу політика, політика. Типу українська мова – це політика, якщо ти будеш робити, то ватники твої роботи просто знищать. У 2014,15,16 році це реально так було. Могли б бути проблеми».

На запитання кореспондента, чому він вирішив перейти на українську, художник відповів: «Тому що я щось роблю вже не просто для свого міста, а вже для своєї країни».

«Мені в житті пощастило. Я зустрів велику кількість людей, які не їдуть з Харкова через мої роботи. А ще я зустрів якусь кількість людей, які переїхали до Харкова, знайшовши мої роботи. Вони просто переїжджали до Харкова і підходили до мене сказати, що життя змінилася начисто, вони переїхали до Харкова і обожнюють це місто, бачачи весь кошмар», – розповідає Гамлет.

Фото: bykvu.com

З цієї ж причини він не хоче їхати з Харкова.

«Я дуже хотів би завжди залишатися в цій країні. У мене є певна відповідальність. Я знаю, що якщо я переїду не те що в іншу країну, просто переїду в Київ, для величезної кількості неймовірно талановитих людей це стане ударом і сигналом, що все. Якщо Гамлет з Харкова поїхав до Києва, то все, Харкову кінець, треба валити. Я знаю, що один мій від’їзд до Києва – це просто потік молодої творчої інтелігенції. Просто рвоне вже хто куди, – каже художник. – Я усвідомлюю: у мене є ця відповідальність. Може, я перебільшую, але знаю найближчих своїх друзів. Це те, що вони мені говорили: “Гамлет, це ти навчив нас любити це місто і вкладатися в це місто. Ми бачимо, як ти вкладаєш, і ми намагаємося на своїх рівнях вкладатися в це місто”. І вони кажуть, якщо ти звідси звалиш, то кінець. Це стає точкою».