Засудили афериста, який під виглядом друга мера і кримінального авторитета виманив близько трьох мільйонів гривень

Фото: Хабар 24

Харківський районний суд області визнав винним і виніс вирок 36-річному харків’янину за серію шахрайств, розбій, грабіж і крадіжку (ч. 2,3,4 ст. 190, ч.2 ст. 185, ч. 2 ст.186, ч. 2 ст. 187 КК України).

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Обвинувачений обманював свої жертви протягом трьох років, з липня 2013 року по червень 2016 року. Виманюючи гроші у постраждалих, він вдавав із себе друга політика, кримінального авторитета, прикидався невиліковно хворим.

Жертвами афериста ставали заможні бізнесмени, самотні жінки, випадкові знайомі. Шахрай дуже швидко входив в довіру до майже незнайомих людей, після чого «професійно» виманював гроші.

Найбільшу суму – понад мільйон гривень – зловмисникові вдалося виманити у подружжя харківських бізнесменів. Аферист познайомився з підприємцями через спільного друга і протягом двох місяців тероризував сім’ю, кожен раз придумуючи нові схеми наживи.

Він інсценував дзвінки з погрозами фізичної розправи і знищення бізнесу, а потім взявся «допомогти» сім’ї уникнути неприємностей. Злодій запевнив підприємців, що їм загрожують надзвичайно серйозні люди і краще буде «відкупитися». Зловмисник кілька разів брав у подружжя великі суми, які нібито передавав бандитам. А коли зрозумів, що таким чином отримати грошей більше не вдасться, придумав черговий «поворот» історії. Він сказав підприємцям, здирників насправді не існувало, а «відкупні» привласнював їх загальний товариш, який в реальності і не підозрював про злочинній схемі.

«Шляхетний» шахрай знову обіцяв свою допомогу в поверненні витрачених коштів, однак бізнесмени почали здогадуватися, хто насправді стоїть за шантажем і погрозами, і відмовилися платити ділку по псевдопослуги. Тоді аферист почав безпосередньо залякувати і шантажувати підприємців. Жінці він погрожував сексуальним насильством і під час однієї із зустрічей забрав золоті прикраси. У її чоловіка він вимагав гроші, а коли не отримав необхідну, також зірвав з його шиї золотий ланцюжок і втік.

Також засуджений обманював людей, розповідаючи їм байки, що є другом мера одного з обласних центрів. Якого саме в прес-службі не уточнили, повідомили лише, що мова не про Харків.

Він переконував свої жертви, що будучи “другом мера”, має зв’язки і може допомогти у вирішенні проблем. На його вудку попалася сім’я, яку оштрафували на велику суму. Шахрай запевнив сім’ю в тому, що можна обійтися значно меншою сумою, ніж була нарахована компетентними органами. При цьому обіцяв залагодити проблему законно і надати чеки про сплату фінансових санкцій. Для вирішення всіх питань він отримав від подружжя 10,5 тисячі доларів і втік.

Неодноразово на вудку шахрая потрапляли жінки. Адміністратор одного з харківських кафе, якій він обіцяв допомогти вирішити житлове питання, віддала йому свою золоті прикраси вагою близько 100 грам і 15 тисяч гривень.

Інший жертві зловмисник зізнався в любові і навіть деякий час жив разом з нею в її ж квартирі. На цей раз він видав себе за кримінального авторитета, який займається нелегальним автомобільним бізнесом. Запевняючи улюблену в свою фінансову спроможність, він постійно брав у неї гроші для якихось нагальних справ. Потім – взагалі прикинувся смертельно хворим і засоби вже були потрібні на лікування. Зрештою, прикриваючись невиліковною хворобою, шахрай кинув жінку, яка витратила на «допомогу» коханому всі свої заощадження (близько 100 тис. грн.) А коли людина залишав ключі від квартири, він прихопив з собою також прикраси колишньої співмешканки.

Спритник обдурив також знайому жінку-флориста, в якій замовив 301 троянду більш ніж за 7 тис. грн. Гроші обіцяв віддати після після доставки, але за квіти так і не розрахувався.

Аналогічним чином він «замінив» шини на автомобілі Toyota Prado, який належав його знайомої. Зловмисник попросив протестувати нові шини і диски, однак виїхав з сервісу, не заплативши.

Всього за три роки зловмисник зумів заволодіти коштами 14 потерпілих на загальну суму майже 2,8 млн.грн.

На рахунку засудженого також розбійний напад на таксиста. Злодій весь день їздив з водієм у своїх справах. А ввечері, замість того, щоб заплатити за послуги, пасажир напав на таксиста і відібрав у нього всі наявні засоби.

Всього за три роки зловмисник зумів заволодіти коштами 14 потерпілих на загальну суму майже 2,8 млн.грн.

Суд призначив шахраю покарання у вигляді семи з половиною років позбавлення волі з конфіскацією майна. Вирок суду поки не вступив в силу, оскільки йде час на апеляційне оскарження.

Як повідомляв Харків Times, аферист «погорів» на третій квартирі небіжчиків і піде під суд