“Харківські теплові мережі” оштрафували на півтора мільйона гривень

Фото: kh.depo.ua

Комунальне підприємство “Харківські теплові мережі” повинне сплатити штраф у розмірі більше ніж півтора мільйони гривень за фактичний допуск тринадцяти працівників КП до роботи без належного оформлення трудових відносин.

Відповідне рішення в червні цього року виніс Харківський окружний адміністративний суд. Про це повідомляє ХарківTimes з посиланням на прес-службу головного управління Держпраці у Харківській області.

Спеціалісти ГУ Держпраці під час інспекційного відвідування підприємства виявили порушення трудового законодавства. А саме, що 13 робітників КП фактично виконують роботу за посадами, що відповідають посадам вакантним на комунальному підприємстві. Укладені договори підряду містять у собі зазначення про довгостроковий термін їх дії, а предметом договорів підряду є процес праці, а не її кінцевий результат.

Суд першої інстанції зазначив, що фактично існуючі трудові відносини роботодавцем були замінені договорами підряду, оскільки умови зазначених договорів передбачають регулярне виконання громадянами роботи, а саме: за професією медичної сестри, лікаря, інженера-проектувальника, оператора відеоспостереження, програміста, охоронника, інженера метрологічного забезпечення, зварювальника. Тобто, праця за цими договорами не є юридично самостійною, а здійснюється у межах діяльності суб`єкта господарювання за напрямком діяльності комунального підприємства, з систематичним виконанням трудових функцій відповідно до визначеного виду виконуваної роботи, у встановлений строк з підпорядкуванням правилам внутрішнього трудового розпорядку комунального підприємства.

Таким чином, комунальному підприємству доведеться сплатити штраф у розмірі більше ніж півтора мільйони гривень до Державного бюджету за порушення вимог частини третьої статті 24 КЗпП України.

Як повідомляв Харків Times, АМКУ оштрафував дві компанії за змову на торгах “Харківгорліфта”