«Розумні» харківські мусорки самі повідомлять, коли до них приїхати

Фото: munplanet.com

У Харкові планують створити «розумну» систему вивозу сміття.

Про це Харків Times дізнався із повідомлення прес-служби міськради.

Перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов сьогодні, 3 липня, провів зустріч із представниками компанії «Vodafone Україна», на якій обговорювалися питання створення в місті вдосконаленої системи з вивезення та утилізації твердих побутових відходів.

«Ми зацікавлені в тому, щоб створити нову філософію, новий алгоритм роботи нашого підприємства з вивезення ТПВ в рамках концепції «смарт сіті». Нам потрібен конкретний результат, а саме – скорочення витрат на вивіз сміття», – зазначив Ігор Терехов.

Під час зустрічі менеджер з проектів компанії «Vodafone Україна» Дмитро Дудченко представив високоінтелектуальну систему збору твердих побутових відходів, яка дає можливість здійснювати облік та моніторинг локацій з контейнерами, ступінь їх наповнення, створювати і коригувати маршрутні листи водіїв, оптимізувати процес утилізації сміття. Система дозволяє скоротити витрати підприємства, автоматизувати робочі процеси і підвищити якість послуг.

«Наша пропозиція полягає в тому, щоб встановити контейнери з ультразвуковим датчиком наповнення, який передає сигнал, якщо контейнер наповнений. Ми пропонуємо в рамках пілотного проекту в якомусь районі Харкова або на якомусь маршруті випробувати систему, адаптувати її і в підсумку отримати аналітичний звіт про її ефективність. Термін пілотного проекту – два місяці. Ця система взята зі світового досвіду. В інших країнах зменшення витрат становить до 30%», – повідомив Дмитро Дудченко.

Ігор Терехов доручив директору КП «Комплекс з вивезення побутових відходів» Фазілю Аббасову і директору Департаменту реєстрації Олегу Дроботу найближчим часом доопрацювати з представниками компанії «Vodafone Україна» умови реалізації пілотного проекту в Харкові.

«Ми будуємо єдиний в Україні найсучасніший сміттєпереробний комплекс. І нам потрібно оптимізувати всю систему вивезення сміття. Зараз буває, що сміттєвози роблять багато холостих пробігів, коли вивозять наполовину заповнені контейнери. За допомогою нових технологій ми зможемо скоротити на 30% трудовитрати і витрати пального. У підсумку це позитивно позначиться на тарифі для харків’ян, які платитимуть за вивіз сміття менше», – підкреслив Ігор Терехов.