На Харківщині патрульні поліцейські вимагали гроші у водіїв (доповнено)

Фото: Владислав Абдула / Facebook

Правоохоронці викрили вимагання хабарів інспекторами сектору реагування патрульної поліції одного з районних відділів Головного управління Національної поліції в Харківській області.

Про це ХарківTimes дізнався з повідомлення речника Управління Служби безпеки України в Харківській області Владислава Абдули у Facebook.

Оперативники спецслужби встановили, що поліцейські налагодили механізм одержання неправомірної вигоди від водіїв за непритягнення до відповідальності за нібито керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння. Погрожуючи відібрати водійські посвідчення, інспектори поліції вимагали від громадян 10 тис. гривень з транспортного засобу під виглядом сплати штрафу на місці.

Під час слідчих дій правоохоронці виявили за місцями роботи та проживання фігурантів провадження гроші та інші речові докази, які підтверджують незаконні дії.

Наразі зловмисникам оголошено підозри в скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу (одержання неправомірної вигоди службовою особою), та вирішується питання щодо обрання мір запобіжних заходів. Тривають слідчо-оперативні дії для притягнення до відповідальності інших поліцейських, причетних до протиправної діяльності.

Заходи з викриття зловмисників проводились спільно з Державним бюро розслідувань під процесуальним керівництвом прокуратури Харківської області.

Прес-служба прокуратури Харківської області повідомила, що прокуратура затвердила підозри двом співробітникам Вовчанського відділу поліції ГУ НП за фактом одержання неправомірної вигоди – старшому сержанту та сержанту поліції.

Під час виконання своїх службових обов’язків на службовому автомобілі вони зупиняли місцевих водіїв та провокували їх на дачу хабара. В одному з таких випадків поліцейські зупинили автівку та почали “перевірку”. Потім повідомили водію, що він керує автомобілем у нетверезому стані, водій це заперечив. “Далі правоохоронці скористалися правовою необізнаністю власника машини і розповіли, що вони складуть протокол. Це потягне за собою і великий штраф, і позбавлення водійських прав. Вирішити це питання можна лише одним способом: віддати 10 тис. грн. одразу ж на місці. Знервований та заляканий чоловік віддав вказану суму”, – йдеться у повідомленні.

Прокуратура звернулася до суду з клопотанням про обрання запобіжного заходу та відсторонення поліцейських від займаних посад на час проведення досудового розслідування.

Прес-служба теруправління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, повідомила, що до суду внесено клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту та відсторонення від займаної посади. Слідчі перевіряють інформацію щодо причетності до цього злочину інших співробітників Вовчанського відділу поліції.

Як повідомляв Харків Times, співробітники Служби безпеки України викрили та блокували протиправну діяльність групи працівників Головного управління Національної поліції в Харківській області, які систематично отримували хабарі з наркоторговців.