Смерть трирічної дівчинки в Куп’янську – під підозрою двоє поліцейських

Фото: Фіртка

Слідчі прокуратури підозрюють двох інспекторів ювенальної превенції одного з територіальних відділів поліції ГУНП в області у службовій недбалості, яка призвела до загибелі дитини (ч. 2 ст. 367 КК України). Підозрювані працівники поліції відсторонені від посади і знаходяться під домашнім арештом.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

За даними слідства, в райвідділ поліції неодноразово зверталася бабуся трирічної дівчинки. Жінка заявляла про можливу загрозу життю і здоров’ю її онуки через жорстоке ставлення матері і вітчима до дитини. За поясненнями заявника, сім’я нерідко «виховувала» дівчинку кулаками.

Разом з тим, жодна із заяв бабусі не було розглянута належним чином.

Так, 25-річна інспектор поліції припинила розгляд одного з таких звернень після формальних пояснень матері дитини. При цьому, вона не перевірила доказів заявниці, не з’ясувала, в яких умовах живе дівчинка. Крім цього, не повідомила у відповідні органи і служби у справах дітей про можливий факт загрози здоров’ю малолітньої.

Намагаючись припинити знущання над онукою, бабуся забрала дівчинку з родини і привезла в лікарню, де медики зафіксували численні забої та синці на тілі дитини.

За фактом нанесення легких тілесних ушкоджень дівчинці було розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 125 КК України. Слідчий у виробництві двічі надавала доручення ювенальному інспектору щодо перевірки умов проживання малолітньої, допиту батьків тощо. Однак жодне з цих доручень не було виконано.

На аналогічні звернення бабусі не вживав заходів і інший підозрюваний – 21-річний ювенальний інспектор. Міліціонер обмежився телефонною розмовою з вітчимом і провів кілька рейдів з соціальними службами. Однак жодного разу двері будинку, де жила дитина, їм не відчинили.

Відповідно до вимог законодавства поліцейський мав вжити невідкладних заходів щодо встановлення місцезнаходження дівчинки, яка постраждала від домашнього насильства, і ініціювати питання про вилучення її з сім’ї. Однак він так само недобросовісно поставився до своїх обов’язків і не зробив цього.

Недбале ставлення правоохоронців до службових обов’язків призвело до того, що вересні 2018 дівчинка, яка в черговий раз постраждала від побоїв, загинула.

Як повідомляв Харків Times 24 вересня в чергову службу Куп’янського відділу поліції надійшло повідомлення фельдшера швидкої медичної допомоги, який повідомив про те, що в селищі Ківшарівка раптово померла малолітня дівчинка. За результатами висновку судово-медичної експертизи, причиною смерті дівчинки стала закрита черепно-мозкова травма, що супроводжувалась крововиливом під оболонки речовини головного мозку, що викликала набряк головного мозку, який міг привести до порушення функцій глотательного центру головного мозку.

Мати дитини намагалася видати скоєне за нещасний випадок і заявила, що дочка нібито вдавилася яблуком. Однак проведена експертиза спростувала ці свідчення.

Також в ході слідства з’ясувалося, що батьки тільки через кілька годин викликали медиків і намагалися приховати справжню причину смерті дитини.

Зараз провадження стосовно матері і вітчима загиблої дитини слухається в Куп’янському районному суді. 30-річній жінці і її 40-річному співмешканцю інкримінується тортури, нанесення тяжких тілесних ушкоджень та умисне заподіяння смерті малолітній дитині з метою приховати інший злочин за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 127, ч. 2 ст. 121, п. 2, 9, 12 ч. 2 ст. 115 КК України). За скоєне їм загрожує довічне позбавлення волі.