Жадан подякував Швейцарії за нагороду і поскаржився на Раду Європи

Фото: chytomo.com

Український письменник Сергій Жадан отримав нагороду від посольства Швейцарії.

Про це Харків Times дізнався з допису письменника у соцмережі.

«Дякую посольству Швейцарії в Україні за цю нагороду. І так само дякую десяткам друзів у Швейцарії, які всі ці роки підтримують нашу країну», – написав Сергій Жадан у Facebook.

Вручення відбулося на святкуванні Швейцарського вечора та в честь від’їзду Посла Швейцарії в Україні пана Гійома Шойрера, повідомив кореспондент Читомо.

«Ми різноманітна країна. Дехто вважає це недоліком, я вважаю це потенціалом. Ми один одного можемо багато чого навчити», – підкреслив Жадан, зазначивши, що дуже цінує відносини між Швейцарією і Україною.

«Я би хотів поговорити про відповідальність. Зараз ми бачимо сумнівні рішення політиків. Маю на увазі те, що сталося у Раді Європи, і це не про відповідальність. Такі рішення політиків зводять нанівець зусилля тисяч людей, які справді намагаються будувати нову, мирну демократичну країну у Європі. І щоб не завершувати на песимістичній ноті я все-таки думаю, що людей доброї волі здорового глузду значно більше в нашій країні і в нашій спільній Європі – і нам варто працювати над тим, аби розбудовувати наш спільний дім, відкритий, де кожен може бути собою і зберігати свою ідентичність», – наголосив під час промови Жадан.

«Для мене було великою честю вручити Нагороду Вільгельма Телля 2019 Сергію Жадану у визнання його надзвичайної особистості та багатьох талантів і значний внесок у зміцнення наших відносин. У Швейцарії Сергія Жадана часто називають Габрієлем Гарсією Маркесом Європи», – зазначив Посол Швейцарії Гійом Шойрер.

Нагорода Вільгельма Телля вручається за великий внесок у розбудову України, а також у зміцнення відносин між Україною і Швейцарією. Нею були удостоєні економісти, агропідприємці. Вільгельм Телль – легендарний національний герой Швейцарії, який жив наприкінці XIII — на початку XIV століття, борець за незалежність своєї країни від Австрійського герцогства та Священної Римської імперії.