У Харкові обговорили, як боротися з наркозалежністю молоді

Панельна дискусія на тему: “Партнерство і консолідація зусиль в боротьбі з розповсюдженням наркотичних речовин” відбулася 26 червня в Палаці студентів Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. У ній взяли участь Харківський міський голова Геннадій Кернес, народний депутат України Олександр Грановський, представники громадських організацій, правоохоронці, вчителі, медики, психологи.

Відкриваючи дискусію, Кернес зазначив: міську владу дуже турбує те, що наркозалежність вже добралася до шкіл. У місті було створено координаційну раду, яка об’єднала громадські організації, волонтерські групи та просто активних громадян.

“Ми всі знаємо про рекламні кампанії на стінах наших будинків і про закладки, всі ми це знаємо, але все одно ця погань поширюється в місті і, що найнебезпечніше, вже підбирається до шкіл. Ми не можемо цього допустити взагалі, щоб це проникло в шкільні стіни… Я буду робити все можливе, щоб ми разом отримали хороші результати в боротьбі з наркотиками “, – сказав Кернес. “Я не вживав наркотики, і виступаю за спортивний спосіб життя”, – сказав мер.

Народний депутат Олександр Грановський зазначив, що антинаркотичний проект “вНЕ зависимости” ініціювали харківські студенти – учасники Ліги освіченої молоді. Крім того, саме проблема наркоманії – перша, яку називали городяни під час зустрічей з Грановським. “Виявилося, що ця проблема куди більш гостра тут, у Харкові, ніж в інших містах України … Вона, безумовно стосується нашої культури, нашої ментальності, того, як люди проводять час. І, на мій жаль, так його проводити, може бути навіть дешевше, ніж сходити в кафе або в кінотеатр. на мій превеликий жаль. Саме з цієї причини студенти придумали досить просту ініціативу: вони на своєму прикладі показують, як займатися спортом, замість того, щоб вживати наркотики “, – сказав він. Студенти також почали зафарбовувати адреси телеграм-каналів, через які продаються наркотики, замість яких залишають позитивні послання. “Якщо намагання людей не об’єднати – ця проблема в бюрократичному ключі не буде вирішена ніколи … Я готовий приділяти цьому питанню підвищену увагу, я готовий привертати увагу до цього питання національних ЗМІ, які готові висвітлювати цю проблему, зокрема, тут, в Харкові , і робити це досить регулярно. Я готовий запрошувати найкращих спікерів в країні, які займаються цією проблемою, і які готові, в тому числі, запропонувати якісь вже напрацьовані рішення, а також моральних авторитетів в суспільстві, які допомагають звертати увагу на цю проблему … Ми тут для того, щоб зрушити цю проблему з мертвої точки, і спробувати знайти рішення. Я вам за це щиро вдячний, і на мою допомогу ви, поза всяким сумнівом, можете розраховувати”, – сказав Грановський, звертаючись до учасників дискусії.

Заступник міського голови Світлана Горбунова-Рубан повідомила, що в 2018 році в токсикологічні відділення міських лікарень поступили в стані важкої наркотичної інтоксикації 539 чоловік, а з початку поточного року – вже понад 200. “Практично в кожному дворі можна побачити відповідну рекламу, вона часто трапляється на шляху до школи. Небезпека сучасних наркотиків в тому, що вони викликають звикання вже після першого вживання, а через кілька місяців людина стає особою з інвалідністю. Особливу увагу треба звернути на молоді сім’ї з неповнолітніми дітьми. Наркозалежність батьків, невиконання батьківських обов’язків, жорстоке поводження з дітьми, нескінченні конфлікти – з усім цим потім стикається наша профільна служба”, – зазначила Світлана Горбунова-Рубан. Вона зазначила, що боротьба з наркотиками повинна проводитися на всіх рівнях, для цього потрібна і підтримка Верховної Ради. “Ми готові надати напрацювання та інформацію про зміни, які необхідно внести в законодавство. Зокрема, треба створити механізм профілактики ВІЛ-інфекції та всіх видів гепатиту, для початку це може бути обмін використаних шприців на нові, щоб ніхто ними часом не уколовся. Також необхідно створити спеціальні робочі місця для людей, які пройшли реабілітацію в наркоцентром, щоб вони не виходили в “порожнечу”, щоб їх чекали. Такі місця могли б фінансуватися за рахунок коштів центрів зайнятості – за подобою тієї програми, в рамках якої роботодавцю передається річний фонд заробітної плати на новостворене робоче місце”, – сказала Горбунова-Рубан.

За підсумками дискусії її організатори звернулися до Олександра Грановського з проханням посприяти тому, щоб напрацьовані фахівцями пропозиції були перетворені в законопроект. Зокрема, мова йде про внесення до Кримінального кодексу статті, яка передбачає відповідальність за нанесення написів з адресами наркоточок. “Я думаю, що це буде непросто зробити технологічно, але я готовий про це подумати, і ймовірно, ми зробимо якусь пропозицію. Об’єктивно ті люди, які розмальовують стіни і залишають на них інформацію, якою згодом користуються з метою придбати наркотики, – ключова ланка в ланцюжку розповсюдження наркотичних засобів. З цим потрібно в тому числі і превентивно боротися. Я допускаю, що людина, яка займається нанесенням таких написів, дізнавшись про відповідальність, може бути, подумає, чи треба їй цим займатися”, – сказав Грановський журналістам після дискусії.