ПАРЄ відкрила російській делегації можливість повернення до Асамблеї

Фото: Council of Europe / Twitter

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію про обмеження санкцій механізму асамблеї, яка відкриває можливість повернення російської делегації в організацію.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення агентства “Інтерфакс”.

Резолюція була прийнята за підсумками обговорення доповіді члена ПАРЄ Петри де Суттер. За резолюцію проголосувало – 118 делегатів, проти – 62, утрималося – 10.

Резолюція вносить поправки до Регламенту асамблеї і закриє можливість асамблеї позбавляти будь-яку делегацію права голосу. Саме таку пропозицію висунув 17 травня Комітет міністрів Ради Європи (КМРЄ), а потім воно було реалізовано в доповіді за повноваженнями Петри де Суттер.

Поправка до Регламенту, що відкриває Росії повернення в ПАРЄ, звучить так: “Права членів голосувати, виступати і бути представленими в Асамблеї та її органах не припиняються і не анулюються в контексті оскарження або перегляду повноважень”. Обговорення резолюції йшло 9 годин.

Крім того ПАРЄ дозволила затвердити повноваження російської делегацій на червневій сесії. За загальним правилом делегації можуть заявлятися лише на січневій сесії, в середині року надсилати делегації до асамблеї не можна.

Під час обговорення резолюції ПАРЄ відхилила поправку, якою представники британської та української делегацій пропонували перенести приїзд російської делегації в ПАРЄ на січень 2020 року. Поправка з перевагою голосів приблизно в три рази була відхилена. Також були відхилені поправки, які пропонували заборонити направляти до ПАРЄ делегатів, які знаходяться під санкціями Ради Європи, ПАРЄ, Європейського союзу, США, Канади та ООН. Ці поправки також були відхилені з перевагою майже в три рази. Крім того, були відхилені поправки, які обмежували б присутність представників російської делегації в керівних органах асамблеї.

У той же час, члени ПАРЄ проголосували проти проведення дебатів у понеділок, 24 червня на тему відповідальності РФ за несплату внесків за членство в Раді Європи, а також обговорення розслідування катастрофи рейса MH17, який був збитий над Донецьком в 2014 році.

Член комітету з регламенту ПАРЄ Петра де Суттер заявила, що рішення ПАРЄ змінити регламент і запросити російських представників повернутися асамблею – це крок, що наближає до виходу з тупикової ситуації. “Це крок вперед – до виходу з глухого кута, в якому перебувала ПАРЄ”, – сказала вона журналістам у ніч на вівторок.

На думку де Суттер, доповідь якої лягла у підгрунття рішення ПАРЄ, “історія покаже, правильне це рішення чи ні. Деякі люди вважають крок неправильним, але дві третини членів ПАРЄ сьогодні дійшли до думки, що ця ініціатива – правильна”. Вона нагадала, що рішенню передували жваві багатогодинні дебати і запевнила, що розуміє почуття тих, хто виступав проти повернення Росії. “Було багато емоцій, і це нормально, так як члени ПАРЄ представляють свої країни, своїх громадян”, – зазначила де Суттер, додавши, що “багато членів асамблеї вважали, що Росії не можна довіряти як члену ПАРЄ”. За її словами, прийняте рішення показує те, що в Раді Європи “повинні думати про майбутнє, про те, в яких ситуаціях можуть опинитися інші країни, а не тільки Росія”.

Як зазначив під час дебатів, що передували голосуванню, голова групи Європейської народної партії (ЄНП) в ПАРЄ, поляк Олександр Почей, резолюція із зміни регламенту на догоду Росії розколола асамблею. Дійсно, напевно, це була одна з найжорсткіших дискусій за всю історію існування цього органу, повідомляє Deutsche Welle.

“Сер Вінстон Черчілль, батько-засновник ПАРЄ, жахнувся б, якби побачив цю політику умиротворення агресора. Ми намагаємося зберегти фінансування нашої організації ціною демократії”, – заявив британський депутат-консерватор Роджер Гейл. За його словами, “в обмін на 70 мільйонів срібняків РФ вимагає повернути їй повноваження” і виключити введення санкцій в майбутньому, що є “ганебним шантажем”.

Латвійський депутат-соціаліст Борис Сілевіч застеріг, що прийняття резолюції підірве довіру до організації, яка “має намір відмовитися від своїх базових цінностей”. На його думку, це буде схоже на те, що “ми здалися”, що “підтримуємо дії Росії”. “Як ми зможемо критикувати інші країни, якщо дивимося крізь пальці на більш серйозні порушення Росії?” – запитав колег депутат.

Ніхто не має наміру ані визнавати анексію Криму, ані забути про долю українських політичних в’язнів в російських в’язницях – в цьому спробував переконати присутніх німецький депутат від ЄНП Андреас Нік. “Якщо представники РФ повернуться, то вони почують багато критики на свою адресу, і ми зможемо змусити Росію виконувати зобов’язання”, – пообіцяв парламентарій.

Соціалістка з Норвегії Ліз Крістоферсен вважає, що повернути Росію треба заради того, щоб 143 мільйони росіян мали доступ до ЄСПЛ. “Політичні санкції вводять інші організації, перебування Росії в РЄ відповідає інтересам всіх європейців”, – заявила вона.

Глава делегації РФ, віце-спікер Держдуми Петро Толстой заявив, що російська делегація подає заявку на підтвердження своїх повноважень в ПАРЄ.

Міністерство закордонних справ України заявило, що прийнята Парламентською Асамблеєю Ради Європи (ПАРЄ) резолюція є неприпустимою поступкою Російської Федерації, яка з 2014 року здійснює збройну агресію проти України, грубо порушує норми і принципи міжнародного права, в тому числі Статут Ради Європи, повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України.

“Те, що відбулося сьогодні в ПАРЄ, є свідченням відходу від задекларованих стандартів, принципів і цінностей Ради Європи в результаті безпрецедентного тиску і фінансового шантажу з боку Російської Федерації. На жаль, це сталося в результаті відвертого потурання з боку ряду країн, керівництво яких, з одного боку, підкреслює необхідність припинення російської агресії проти України, а з іншого – заохочує агресора, йдучи йому на поступки”, – йдеться в повідомленні, на офіційному сайті МЗС вранці у вівторок, 25 червня.

У 70-ту річницю свого заснування, яку Парламентська Асамблея втратила свій авторитет, і більше не може грати роль, якою її наділили батьки-засновники.

“Не дивлячись на те, що сьогодні ми стали свідками поразки європейського парламентаризму, моральна перемога залишається за тими країнами, які не підтримали руйнівні рішення в Раді Європи. Це були саме ті країни, які в своїй недавній історії або були окуповані СРСР, або сьогодні страждають від російської окупаційної влади, яка продовжує здійснювати агресію і вбивати їх громадян. І саме вони гідні вважатися справжніми захисниками цінностей тієї Європи, до якої належить Україна”, – підсумували в МЗС.

Виконуюча обов’язки голови комітету Верховної Ради України з питань євроінтеграції Марія Іонова допускає, що після повернення повноважень делегації Російської Федерації в ПАРЄ українська делегація може призупинити свою участь в цій організації.

“Делегація збереться і буде вирішувати. У принципі ми не бачимо себе в одному залі з російськими. Ми просто припинимо участь України в літній сесії … І взагалі я не знаю, чи можна буде туди повертатися, якщо чесно”, сказала Іонова в коментарі агентству “Інтерфакс-Україна” телефоном зі Страсбурга у вівторок.

Народний депутат також повідомила, що українська делегація протестуватиме під час процедури повернення повноважень членів російської делегації у вівторок.

“Ми встанемо і будемо протестувати. І коли вони залишаться в залі, ми залишемо її. Нехай вони голосують за Генерального секретаря (ПАРЄ – ІФ) без України”, – зазначила Іонова.

Іонова нагадала, що шість з 11 депутатів з делегації РФ знаходяться під світовими санкціями, оскільки вони голосували за введення військ до України.

“Члени парламентської асамблеї здійснюють самогубство … це початок руйнування самої організації”, – сказала депутат, коментуючи резолюцію про повернення делегації РФ.

Іонова нагадала, що в останні п’ять років в подібних критичних ситуаціях на допомогу приходив п’ятий президент Петро Порошенко – “він включався і просто дзвонив кому треба, тримав зв’язок і з Меркель, і з іншими”. За словами народного депутата, в адміністрації президента Володимира Зеленського двічі проігнорували офіційні звернення представників української делегації в ПАРЄ, які пропонували зустрітися з главою держави перед його візитом до Франції, щоб розповісти “про всі загрози, оскільки розуміли позицію французів”. Вона підкреслила, що німці і французи “сьогодні і останнім часом не приховували свою проросійську політику”.

ПАРЄ позбавила делегацію Держдуми права голосу через анексію Криму в квітні 2014 року. Так як Москва не виконала жодної з вимог резолюції по Україні, санкції проти неї в ПАРЄ продовжувалися ще кілька разів. У 2016 році російська делегація вирішила відмовитися від співпраці з ПАРЄ, і з тих пір до Страсбургу не приїжджала. Влітку 2017 року Москва припинила платити внески в РЄ. Перебування Росії в цій організації опинилося під загрозою, адже згідно зі статутом РЄ, через два роки невиконання фінансових зобов’язань членство країни може бути припинено. Цей дворічний термін для Росії, яка заборгувала Раді Європи майже 70 млн євро, закінчується днями.