Мер Первомайського: “Ми утримуємо сім шкіл, а сніг прибирати і дорогу ремонтувати нема за що!”

Відразу дві школи – № 1 і №4 – збираються закрити у м. Первомайському Харківської області. Питання розглянуть депутати міськради на сесії 25 червня. Міський голова називає це оптимізацією.

– В принципі, в бюджеті-2019 передбачені кошти на утримання всіх семи шкіл, грошей вистачає. Але на майбутнє ми плануємо перерозподіл бюджету, – каже мер Первомайського Микола Бакшеєв. – У місті немає демографічної потреби. Школи завантажені на половину від їх проектної потужності, і утримувати їх немає сенсу.

Зарплати вчителям платить держава. Комунальні платежі, гроші на ремонт і зарплати непедагогічного складу повинні виділяти місцеві органи влади.

У мерії пропонують учнів зі шкіл №1 і № 4 перевести до інших шкіл. Переводити пропонують класами.

– Місце є. У місті взагалі не використовуються 30 класних кімнат. Всі школи перебувають у вкрай поганому стані. Але ремонтувати все сім – це нерозумно, безгосподарно і немає ніякого сенсу. – наполягає Бакшеєв. – Тому що в місті сьогодні три тисячі учнів. Така кількість учнів в місті була в 73-му році. На той момент в місті було три школи. Сьогодні сім. Після оптимізації залишиться п’ять.

Завдяки закриттю шкіл, підрахували в мерії, місто щороку зможе економити 3 млн грн. Їх планують пустити на благоустрій міста.

– Тобто кожний наступний рік у місті залишатиметься три зайвих мільйона. – пояснює Микола Бакшеев. – В цьому бюджеті всього лише 1 млн грн. на благоустрій міста. У нас солярка закінчилася через три тижні після того, як почався сніг цього року. А на освіту у нас, звичайно, є! Тільки де потім ще брати кошти, щоб взимку чистити місто, влітку косити і мати купу зауважень по всіх цих напрямках і невдоволення громадян, це вже наших освітян не хвилює! У них головне, – щоб з їх боку все було в порядку. Так, це перерозподіл. Ніхто не бачить бюджет, ніхто не рахує гроші, їм тільки давай. А звідки “давай” – це твоя проблема, ти мер міста, шукай гроші! В цьому році ми не можемо собі профінансувати жодної копійки на поточний ремонт доріг, тому що ми утримуємо сім шкіл, перевитрачаємо кошти. Ну добре, ми будемо утримувати сім шкіл, і будемо їздити по ямах. Ми не фінансуємо орфанні захворювання, – це теж перенесено на місцеві бюджети. Якщо в минулому році ми купили чотири уколи, то в цьому році – тільки один. Але зате в нас сім шкіл! І якщо тим батькам, яким зараз просто зручно вийти з під’їзду, пролізти у дірку в паркані, – і ти в школі, – нехай вони розповідять мамі хворої дитини, що через їх зручності ми обмежуємо хвору дитину в ліках!

– У нас немає порожніх класів, – парирує директор школи №4 Віктор Гатілов. – Зараз на багато предметів класи поділяються на групи. У нас зайняті всі кабінети! У нас високі показники з успішності, в школі більше п’ятисот учнів. Вже набрали перший клас. Були бажаючі й на другий, але ці розмови про закриття школи зіграли проти нас. Ми самі, силами батьків і спонсорів, відремонтували їдальню, батьки своїми руками заливали там підлогу, лагодили дах. У нас тепла цегляна будівля, на відміну від панельного будинку 7-ї школи, куди хочуть перевести дітей. Розумієте, будівля 4-ї школи знаходиться в самому центрі Первомайського. Кажуть, у мера є свої плани на територію того ж шкільного стадіону. Він уже поставив два своїх кіоски через дорогу від школи.

Директор школи №1 Тетяна Черкашина пропонувала навіть знайти спонсорів, які б допомагали школі платити комуналку.

– Ми жодної копійки з бюджету міста не брали на ремонт школи № 1, – розповідає Тетяна Черкашина. – Було поставлено дитячий майданчик, був зроблений ремонт в школі. Все – за спонсорські гроші, нам допомагали матеріалами наші випускники.

– Перша школа – єдина в мікрорайоні. Вона поруч з вокзалом, і сюди зручно ходити дітям з сусідніх сіл. Їм пропонують переходити в гімназію. Але не всі діти потягнуть рівень гімназії, та й ходити пішки від вокзалу туди далеко, інші школи – ще далі, громадський транспорт в місті не ходить! – каже Оксана, мама учня 1-ї школи.

Мама двох синів Оксана Радченко категорично не хоче переводити дітей з 4-ї до 7-ї школи.

– Ви підіть і подивіться, куди нас збираються переводити! – обурена Оксана. – Навіть якщо не брати до уваги, що школа – на околиці, і дітям потрібно йти до неї через поле, її стан. Дах тече. Була злива місяць тому, школу затопило до 1-го поверху по щиколотку. Діти самотужки збирали цю воду. Грибок і пліснява по швах між панелей! Там щілини такі, що влазить дві моїх руки! Діти відразу почнуть хворіти!

Мер обіцяє почати ремонт 7-ї школи. На дах вже знайшов 3,5 млн грн.

– До вересня встигнемо, – каже Бакшеєв.

У минулому році питання про закриття шкіл вже піднімалося. Тоді закрити школи не дали батьки. За школи заступилися обласна влада. Депутати облради виділили на ремонт 4-ї школи 1,5 млн грн. Міський голова Микола Бакшеєв ці гроші в казначействі не забрав. А кілька місяців по тому цю субвенцію депутати облради іншим рішенням перенаправили на ремонт 7-ї школи.

Цього року мер заявив жителям, що школи закриє, чого б це йому не коштувало.

На захист шкіл первомайці запустили флешмоб. Городяни розмістили в соцмережах фотографії – “Я проти закриття шкіл в місті Первомайський”, з тегом #спастишколы.

Міський голова Микола Бакшеєв виступив зі своїм контрзверненням. Сказав, що ці дві школи для сорокатисячного Первомайського – недозволена розкіш.

– Я провів консультації з депутатами, і у нас знайдуться голоси, щоб закрити ці школи, – упевнений Бакшеев.

Ольга Майська, для Харків Times. Фото надані автором.