Суд зняв з Мусєєва підозри в держзраді

Фото: Максим Мусеев/Facebook

21 травня 2019 суддя Київського районного суду Світлана Колесник скасувала підозру екс-главі адміністрації Холодногірського району Максиму Мусєєву.

Про це Харків Times дізнався з постанови Касаційного кримінального суду Верховного суду від 18 червня 2019 року.

Прокуратура області подала апеляцію на дане рішення. Скаргу прокуратури повинен розглядати Харківський апеляційний суд.

Адвокат Мусєєва Юрій Вишневецький звернувся до Касаційного кримінального суду з клопотанням про те, щоб скаргу розглянув інший апеляційний суд.

Своє клопотання захисник мотивував тим, що Мусєєв “має свої опозиційні політичні погляди і свою публічну критику влади України, зокрема правоохоронних структур Харківської області”. На думку адвоката, ці обставини роблять неможливим забезпечення неупередженості суду в межах юрисдикції Харківського апеляційного суду і вказують на наявність виняткового випадку для передачі кримінального судочинства на розгляд іншого суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів.

Однак судді Касаційного кримінального суду не вважали ці доводи переконливимиі в задоволенні клопотання відмовили.

Відзначимо, що рішення судів по ст. 111 КК (державна зрада), по якій велося досудове розслідування щодо Мусєєва є таємницею і в відкритому доступі не публікуються.

Як повідомляв Харків Times, в серпні 2018 року Максиму Мусєєву, який на той момент займав посаду глави адміністрації Холодногірського району Харкова, заочно пред’явили підозру в державній зраді (стаття 111 КК України). Вручити підозру Мусєєву особисто правоохоронці не змогли, оскільки той перебував в бігах.

В ході досудового розслідування справи про державну зраду стосовно колишнього глави Холодногірського району міста Максима Мусєєва встановлений канал передачі секретної інформації до Російської Федерації. Експерти вже підтвердили, що дані, які передавалися каналом зв’язку, “містять державну таємницю і її витік може зашкодити інтересам України у сфері державної безпеки”. Слідству відомо про виїзд підозрюваного в Російську Федерацію. Мусєєв оголошений в державний розшук, підготовлений пакет необхідних документів для оголошення його в міжнародний розшук.

Мер Харкова Геннадій Кернес 26 грудня, на зустрічі з журналістами повідомив, що колишній глава Холодногірської райадміністрації міста Максим Мусєєв звільнений з займаної посади “за статтею”, оскільки “занадто довго відсутній на робочому місці”.

У той же час, звинувачення Мусєєва в державній зраді мер вважає сфальсифікованими “керівниками області в особі пані губернатора (Юлії Світличної – ХТ) та її покровителя – голови президентської Адміністрації Ігоря Райніна”. На його думку, до Харкова були “дані команди” СБУ та прокуратурі.