У Харкові судять активіста у справі повалення пам’ятника Жукову (Фото)

Фото: UA: Харків

У Фрунзенському районному суді Харкова обирають міру запобіжного заходу громадському діячу Максиму Зінченку, якого підозрюють у поваленні пам`ятника маршалу Жукову.

Про це Харків Times довідався із повідомлення UA: Харків.

На засіданні суду підозрюваний заявив, що не був присутній на акції повалення пам’ятника і у нього є свідки – дружина і сусіди.

«Того дня мене біля пам`ятника Жукову не було. Я був вдома. Це можуть підтвердити моя дружина та ще двоє сусідів. Поліцейські мені показали фотографію якогось хлопця на драбині зі спини. Але це не я. У мене від народження пляма на волоссі. Якщо у них є оперативне відео з місця – слідчі можуть призначити експертизу та легко встановити, що на тому фото не я», – сказав Максим Зінченко. 

Адвокат Максима Зінченка клопотав про допит свідків, які можуть підтвердити, що підозрюваний 2-го червня під час акції на проспекті Григоренка перебував вдома. Це двоє сусідів Зінченка та його дружина. Суддя задовольнила це клопотання.

Фото: UA: Харків

Ілона Лук‘янова, сусідка підозрюваного Максима Зінченка: «Я бачила його на стадіоні, коли гуляла з собакою. Ми завжди бачимося на тому стадіоні. Ми привітались, запитали один у одного «Як справи» і попрощалися. Я ще залишилася гуляти, а Максим пішов в сторону будинку».

Олена Совгиря, дружина Зінченка: «Це був вихідний. Близько другої дня, може трохи раніше чоловік вийшов мити скло на машині. Після цього він повернувся додому, ми подивились телевізор і близько четвертої пішли до магазину за морозивом».

Прокурор просив суд застосувати до Зінченка міру запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання: «Другого червня під час масових заходів на проспекті Петра Григоренка Зінченко разом з невстановленою особою за допомогою заготовленої драбини забрався на монумент і зачепив до погруддя трос. Другий кінець тросу скинув донизу».

Фото: UA: Харків

Тим часом під будівлею Фрунзенського райсуду Харкова проходить акція на підтримку В‘ячеслава Дуди та Максима Зінченка – фігурантів справи про повалення погруддя маршалу Жукову. Учасники акції тримають у руках аркуші з написами «Я теж валив пам’ятник Жукову».

Фото: UA: Харків

Як повідомляв Харків Times, поліція провела обшуки у харківських активістів, які брали участь у знесенні пам’ятника Жукову.

Нагадаємо, 2 червня, близько 13:30 проукраїнські активісти знесли пам’ятник радянському маршалу Жукову на проспекті генерала Петра Григоренка.

Поліція відкрила два кримінальні провадження за фактом знесення пам’ятника Жукову.