Пам’ятник на честь проголошення суверенітету України пошкодив студент харківського вишу (оновлено)

Фото: khar.gp.gov.ua

Харківська місцева прокуратура № 1 повідомила про підозру студенту одного з харківських вишів, який за даними слідства, причетний до пошкодження монумента в саду ім. Т. Г. Шевченка.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

За інформацією керівника Харківської місцевої прокуратури №1 Катерини Шевцової, п’ятикурснику інкримінується вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 298, ч. 1 ст. 296 КК України (умисне незаконне пошкодження об’єкту культурної спадщини та хуліганство).

За даними слідства, на початку травня цього року підозрюваний відпочивав з товаришами на території саду ім. Т. Г. Шевченка. Компанія розпивала спиртні напої.

Як встановило слідство, в нетверезому стані 21-річний хлопець почав розхитувати плиту з написом «На честь самовизначення української нації», яка була встановлена ​​з нагоди прийняття Декларації про державний суверенітет України. В результаті хуліганських дій студента пам’ятний знак впав і розколовся на дві частини.

Фото: khar.gp.gov.ua

Зараз вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу. За руйнування об’єкта культурної спадщини йому загрожує до трьох років позбавлення волі.

У відділі комунікації Нацполіції області додали, що своїми діями зловмисник завдав матеріального збитку на суму понад 1300 гривень.

Як повідомляв Харків Times, пам’ятний знак неодноразово піддавався руйнуванню невідомими, одного разу кам’яна брила вже була розбита навпіл. 10 травня 2011 року зі щогли біля пам’ятного знаку зник тризуб.

Про чергову спробу наруги над пам’ятним знаком на честь незалежності України повідомили у поліцію 6 травня о 8:00. Невідоми вандали повалили та розбили навпіл пам’ятник.

Зруйнований у травні 2019 року пам’ятний знак відновили коштом міського бюджету.