ЄСПЛ зобов’язав Україну виплатити компенсацію харків’янам, які захищали парк Горького від вирубки

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) 18 червня зобов’язав Україну виплатити по 6 тис. євро чотирьом учасникам протесту проти вирубки дерев у парку ім. Горького в Харкові у травні 2010 року.

Про це Харків Times дізнався з рішення суду.

Скаргу до ЄСПЛ подали 11 учасників протесту: Денис Чернега, Андрій Єварницький, Геннадій Ковщіков, Борис Захаров, Андрій Єварницький,. Ігор Ясинський, Любов Мельник, Сергій Мельник, Андрій Цуканов, Валерій Бортник, Сергій Кирилін.

За словами заявників, в період з 20 травня по 6 липня 2010 року вони брали участь в акціях протесту проти проекту будівництва дороги і вирубки 503 дерев у парку.

Вирубка дерев почалася 20 травня 2010 року і призвела до протестів – за словами заявників, протестувальників були сотні. Протестуючі стверджували, зокрема, що рубка була невиправданою і не була належним чином санкціонована, і вимагали докази її законності. Деякі протестувальники активно намагалися перешкодити роботі. Зокрема, вони лазили по деревах за допомогою альпіністського спорядження і прикріплялися до дерев, щоб їх не валили, або перешкоджали роботі машин, стаючи на їх шляху

Незважаючи на протести, робота тривала. Згідно з твердженнями уряду, у відповідь на дії протестувальників охоронці спробували відігнати їх, відтіснивши їх за межі ділянки. У деяких випадках відбулися зіткнення. Щонайменше в 15 випадках були викликані машини “швидкої допомоги”. “Співробітники міліції, що знаходяться на місці, нібито залишалися в основному пасивними під час зіткнень”, – сказано в рішенні.

В період з 20 травня по 2 червня 2010 року охоронці та лісоруби здійснили кілька нападів на протестувальників.

28 травня низка протестувальників були заарештовані та доставлені у відділення міліції, де були пред’явлені звинувачення у злісній непокорі законним вимогам співробітників міліції, які вимагали від них покинути будівельний майданчик. Ці звинувачення були розглянуті Дзержинським районним судом, в ході слухань заявники не визнали свою провину. Суд засудив двох затриманих до 15-денного адміністративного арешту. Апеляційний суд залишив вирок в силі, але скоротив термін ув’язнення до дев’яти діб, та екоактивісти в той же день були звільнені. Ще двох активістів суд засудив до адмінштрафів, одному виніс усне попередження, провадження щодо ще двох було закрито.

6 липня міліція затримала ще одного протестувальника, суд засудив його до десяти днів адміністративного затримання.

Екоактивісти подали скарги в прокуратуру і поліцію, проте правоохоронці відмовилися порушувати кримінальні справи щодо подій в Парку ім. Горького.

Активісти заявили, що держава несе відповідальність за жорстоке поводження, якому піддавалися учасники протесту, оскільки воно було застосовано представниками держави. Крім того, держава не змогла захистити їх від жорстокого поводження, хоча протестувальники неодноразово викликали поліцію на місце подій і попереджали її про можливі напади на них. Більш того, у багатьох випадках співробітники поліції були присутні на місці події. Фактично, поліція сприяла нападам, зокрема, заарештовуючи протестуючих, які намагалися чинити опір нападам.

ЄСПЛ постановив, що Україна порушила ст. 3 Конвенції прав людини через відсутність належного розслідування подій з боку правоохоронних органів; ст. 6 через відсутність права на справедливий суд в справах заявників, які були притягнуті до адміністративної відповідальності; ст. 11 (право на мирне зібрання) через залучення до адміністративної відповідальності двох заявників, яким були призначені реальні терміни адміністративного арешту.

Суд висловив стурбованість щодо доцільності використання приватних охоронних структур для розгону осіб, що беруть участь в мирних зібраннях.

Суд присудив компенсацію моральної шкоди в розмірі по 6 тис. євро чотирьом заявникам. Суд визнав також за доцільне присудити п’яти заявникам спільно суму 16,6 тис євро, яка покриває судові витрати.