Суд відправив підозрюваного в нападі на відеооператора під домашній арешт

Фото: София Митина / ХарківTimes

Київський районний суд Харкова обрав для підозрюваного в нападі на відеооператора Вадима Макарюка 7 червня на території ТЦ “Барабашово” 26-річного активіста Сергія К. домашній арешт з носінням електронного засобу контролю.

Про це йдеться у рішенні, яке зачитала у судовому засіданні слідча суддя Світлана Муратова, повідомив кореспондент ХарківTimes.

При цьому суд відмовив у задоволенні позову прокуратури, яка наполягала триманні підозрюваного під вартою. На думку суду, обвинувачення не надало правових підстав для відповідного рішення.

“У задоволенні клопотання слідчий суддя відмовляє”, – сказала Муратова.

Суд відправив підозрюваного під домашній арешт до 10 серпня.

Суд зазначив у рішенні, що надані докази підтверджують обґрунтованість підозри за ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу.

Засідання з обрання запобіжного заходу почалося близько опівдня, проте невдовзі було перерване через відмову звукозаписуючої апаратури, запис не зберігся. Учасники процесу перейшли до іншої зали, і слухання справи було розпочате з самого початку.

Обвинувачення просило взяти підозрюваного під варту без можливості внесення застави, мотивуючи це тим, що він не працює, може переховуватися від слідства та впливати на свідків. За даними слідства, підчас конфлікту на ринку підозрюваний висловлювався в бік оператора нецензурною лайкою та погрожував йому насильством. Макарюк вимушений був припинити зйомку та пішов з місця конфлікту. Підозрюваний переслідував його, та вистрілив в його бік з “предмету, схожого на пістолет”. К. висунуто підозру за ч. 3 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналіста), ч. 1 ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста), ч. 4 ст. 296 (хуліганство). Прокурор Руслан Чуб зазначив, виступаючи підчас засідання, що Сергій К. не підозрюється у завданні тілесних ушкоджень Макарюку, оскільки судово-медична експертиза щодо потерпілого ще не проведена.

Підозрюваний заявив, що поліцейські позбавили його сну, оскільки вручили підозру близько опівночі. Підозрюваний заявив, що вважає це катуванням.

Захисник підозрюваного Євген Самойлов заявив, що озвучені прокурором ризики, якими той мотивував клопотання – штучні та не доведені. Він наголосив, що підозрюваний вчора за власною ініціативою кілька разів прибував до поліції, сьогодні – до суду, ще свідчить про відсутність у нього наміру переховуватись від правосуддя. Адвокат заявив, що в підозрюваного був стартовій пістолет, який не стріляє кулями, і той зробив постріл уверх, намагаючись привернути поліції. Він також наголосив, що немає жодного доказу, що підозрюваний бив журналіста. Захист просив відмовити у клопотанні прокурора у повному обсязі.

Другий захисник, Віктор Бобров, заявив, що його підзахисний не має відношення до жодного руху або организації, зокрема до “Національного корпусу” або “Сотні лева”, про що стверджують у Інтернеті: “це самостійна людина, яка небайдужа до правового нігілізму”. Він також заявив, що висунута Сергію К. підозра необґрунтована.

Сам підозрюваний також заявив, що не є членом будь-яких організацій, з Макарюком особисто не знайомий. Про події на “Барабашово” дізнався в одній з груп в Telegram, поїхав на ринок з цікавості. Каже: ні за ким не біг, а утікав від сутички. А з пістолету стріляв, бо переживав, що його можуть побити. “Всіх собак вирішили повісити на мене”, – сказав він журналістам.

Как сообщал Харків Times, на территории торгового центра «Барабашово» избили оператора службы новостей «Вісті» Вадима Макарюка. Пресс-секретарь ТЦ «Барабашово» Сергей Зайцев сообщил Харків Times, что потерпевшего с травмами лица доставили в Харьковскую городскую клиническую больницу скорой и неотложной медицинской помощи.

Журналистка «Вістей» Анна Черненко сообщила в Facebook, что Вадим Макарюк находится в реанимации. Пострадавший журналист в тяжелом состоянии, у него произошло кровоизлияние.

Полиция открыла уголовные производства по факту нападения на журналиста по ч. 2 ст. 345-1 (угроза или насилие в отношении журналиста), ч. 1. ст. 171 (препятствование законной профессиональной деятельности журналистов) и ч. 2 ст. 187 (разбой) Уголовного кодекса Украины. Максимальное наказание по санкциям статей предусматривает до 10 лет лишения свободы.

Следователи объявили о подозрении лицам, причастным к избиению видеооператора Вадима Макарюка.