Конфлікт на ТЦ “Барабашово”: позиція підприємців

Фото: ХарківTimes

Представники організацій підприємців ТЦ “Барабашово” на прес-конференції 10 червня висловили свою точку зору на те, що відбувалося там 7 червня силове протистояння, в результаті якого отримали травми кілька його учасників і був побитий телеоператор служби новин “Вісті” Вадим Макарюк. Харків Times пропонує своїм читачам ознайомитися з позицією підприємців і представника “Національного корпусу”, що підтримує їх, без купюр. В тому числі, ми зберегли в тексті звинувачення на адресу контролюючого ринок концерну “АВЕК” і на адресу харківських журналістів. Ми нагадуємо, що будь-яке звинувачення в порушенні закону щодо юридичних або фізичних осіб має бути доведено в суді, і все наведене є приватною думкою осіб або організацій, які вони представляють. І ми категорично не згодні з тими оцінками, які висловили спікери на адресу нас і наших колег. Проте, ми переконані, що кожна сторона конфлікту, який останнім часом все частіше переходить в фазу силового протистояння, мають право бути почутою. Текст виступів на прес-конференції наведено з мінімальною редакторською правкою, що ані в якій мірі не спотворює їх зміст.

Фото: ХарківTimes

Віктор Нещеретний, представник громадської організації “Сила в єдності”:

7 червня під магазином, на який вже неодноразово здійснювалися напади з боку так званої адміністрації “Барабашово”, постійно чергував наряд поліції. Близько 7 години вечора два поліцейських, які там знаходилися, встали і пішли. Через три хвилини підійшли 10 чоловік у спортивній формі – тренованих, ці ж люди були під час нічного нападу на магазин Расул Шаха. Разом з ними було близько 20 чоловік в зеленій формі зі спецзасобами – так зване громадське формування “Безпечне місто”. Нас було четверо людей – я, ще один підприємець, і працівники, які робили на магазині ремонт. Коли ми сказали “Куди ви ломитеся?” – було сказано: “Розпорядження вищого керівництва, у нас наказ”. Виштовхнули нас, люди в спортивній формі зайшли всередину, решта перекрили вхід. Люди, що знаходилися всередині, за допомогою болгарки зрізали двері та почали зрізати несучу конструкцію. Ми повідомили про це підприємцям в соцмережах і викликали поліцію, оскільки з цими людьми ми неодноразово стикалися – за останній тиждень було чотири напади на торгові місця підприємців, і всюди фігурували одні й ті ж особи. До місця почали стягуватися ще близько 100 чоловік в зеленій формі зі спецзасобами і прийшли так звані “ветерани АТО” в камуфляжній формі з прапорами України та організації “Антирейдер”. Підтяглася поліція, підтяглися підприємці, під’їхали на захист підприємців хлопці з Нацкорпуса. З Нацкорпусом підписаний меморандум про співпрацю, так як поліція не діє, охорони не існує – існують лише сервісні служби… Шаха вночі грабували – жодного охоронця не було, трактором вивозили товар, і ніхто нікому нічого не повідомив, навіть в поліцію.

Почалося словесне протистояння, але коли загострення пристрастей дійшло вже до вищої точки, почалось протистояння фізичне. Поліція до певного моменту не діяла, просто стояла як сторонні спостерігачі. Коли людей стало критично багато, поліція стала спиною до людей в зеленій формі та обличчям до підприємців – тобто чітко був орієнтир на те, щоб протидіяти підприємцям. За бездіяльності поліції сталася бійка, люди з “Безпечного міста” поливали підприємців газом з-за спин поліцейських. Крім того, підприємців і представників Нацкорпусу поливала газом поліція. Один з “зелених чоловічків” порізав ножем представника “Нацкорпуса” Едуарда Будніка. Поліція особливо нічого не робила і застосовувала силу проти нас.

Підприємців це дуже сильно обурило, і було прийнято рішення – перекрити перехрестя проспекту Ювілейного та вулиці Академіка Павлова. Наша основна мета була привернути увагу до проблем підприємців. Вже близько року відбувається повний правовий безпредєл, нас позбавляють прав на законну підприємницьку діяльність при повному потуранні поліції, прокуратури, з незаконними рішеннями судів, які оскаржуються і які відміняються. Нас тиснуть, у нас є постраждалі активісти, які зазнавали нападів, один загиблий, але резонансу ніде немає. І харківські ЗМІ, я не знаю, з якої причини – стають на бік “АВЕК”у, дуже часто перевертають з ніг на голову фактичну ситуацію.

Фото: ХарківTimes

Едуард Буднік, представник партії “Національний корпус”:

Кілька місяців тому підприємці звернулися до нас і попросили допомогти розібратися в тому беззаконні, яке чиниться зараз на так званому ринку “Барабашово”. І з того моменту ми підтримуємо підприємців. Ми брали участь разом із ними в пікетах міськради, в пікетах поліцейського управління, а також допомагаємо їм консультативно, юридично, і допомагаємо відстоювати їх права – в тому числі знаходимося пліч о пліч поряд з підприємцями в той момент, коли їм потрібна фізична допомога. 7 червня я був поранений колючо-ріжучим предметом у плече, я визнаний потерпілим по 125 статті (умисне легке тілесне ушкодження – Харків Times). У мене операція півтори години була. (Звертаючись до журналістів) Ви говорите, що у вас є люди, які постраждали, ваші колеги, але ви абсолютно не цікавитеся, хто постраждав ще. Я не оцінюю стан цієї людини, я оцінюю вашу роботу, яка однобоко висвітлює ці події …

Я як людина, яка 7 червня була присутня там майже з першої хвилини до того, як мене порізали, хочу сказати про повну бездіяльність поліції. І це було зрежесована кривава подія, в якій заручниками виявилися всі – і підприємці, і журналісти, і активісти “Національного корпусу”, і поліція. І це все наслідок тих процесів, які тривають на ринку “Барабашово” вже 20 років.

Фото: ХарківTimes

Шах Расулі, підприємець, представник афганської громади:

Коли на нас напали, наш товар відвезли і сховали. На нас напала група людей в цивільному одязі, це були співробітники фізичного захисту “АВЕК”у. Вони створюють міжнаціональний конфлікт. А першими на допомогу мені прийшли українські хлопці, яким ми подзвонили, і вони прийшли рятувати мій товар. Це серед білого дня відбувалося. Я на ринку займаюся приватним підприємництвом з 1996-го року. І все, що мною нажито було – протягом 20 хвилин знищено. Це сталося, тому що я не погодився платити “чорним налом” за продовження договору – 100 доларів за квадратний метр. Раніше такі випадки теж відбувалися – кожні п’ять років або кожні три роки. Але тоді це стосувалося якось тільки частини підприємців, а в останній рік стали договори закінчуватися по всьому “Барабашово”. І з боку “АВЕК”у стала пропонуватися знижка, щоб люди швидко заплатили гроші і отримали договори. Деякі майданчики стали активізуватися, створюватися групи однодумців, які не хотіли платити в “чорну касу” – хотіли платити відкрито, “в білу”. І тому на “Барабашово” склалася така ситуація. Це не ми винні, а адміністрація” Барабашово”, яка довела конфлікт до такого стану.

Фото: ХарківTimes

Анатолій Бондалетов, представник громадської організації “Виробники та підприємці Слобожанщини”:

Я б хотів покласти всю відповідальність за те, що сталося 7 червня на адміністрацію концерну “АВЕК” і на так звані адміністрації торгових майданчиків. Тому що спонтанно ніколи не виникає біля торгового об’єкта новий господар з нелегітимним договором. Навколо нього просто так не виникає охорона з незрозумілих людей зі спецзасобами і люди спортивної зовнішності. Всю так звану фіззахист торгового центру ми знаємо в обличчя. На даному протистоянні були присутні абсолютно незнайомі люди. За нашою інформацією, ці люди були завезені з інших міст, зокрема, з Києва і з Дніпра. Всі криваві події срежессіровани в так званій адміністрації ТЦ “Барабашово”, всю відповідальність за все побиття, за всю пролиту кров ми покладаємо саме на концерн “АВЕК” і представників численних фірм, афілійованих з цим концерном. І я хочу задати питання журналістам: так, хлопці, молодці, – ви стали на захист свого колеги. Але чому ви не реагували на побиття наших активістів?

Про загальну ситуацію на ринку. 31 грудня 2018 року біля більшості підприємців ринку закінчилися договори з фірмами, афілійованими з концерном “АВЕК”. Адміністрація ринку почала з кожного підприємця вимагати – я буду називати це хабаром – по 100 доларів за квадратний метр за пролонгацію закінчився договору і укладення нового договору з 2019 по 2021 рік. Плюс ми повинні були заплатити орендну плату за останні два місяці 2021 року. Це, повірте, в нинішніх умовах ведення бізнесу – непосильна ноша. Ми вимагали прибрати ці побори. Нас адміністрація не почула і відповідь була така: нікуди не подінетеся, заплатите. Ми, підприємці, будували торговельні об’єкти самі, за свої власні кошти. Ми за ці магазини в адміністрацію за своєю правовою безграмотності – так, ми це визнаємо – заносили величезні гроші. Нас обманули – нам говорили, що за ці гроші нам згодом дадуть документи на право власності на ці торгові об’єкти. Ми довірилися адміністрації – за що зараз і розплачуємося.

За допомогою юристів ми зрозуміли, що у концерну “АВЕК” немає документів на ці торгові об’єкти – за рідкісним винятком. Ми дізналися, що більшість земель, на яких стоять ці торгові об’єкти – чи самозахвачени, або концерном “АВЕК”, або оренда цих ділянок вже минула.

Нерозуміння і небажання концерну “АВЕК” піти назустріч підприємцям переросло на сьогоднішній день вже в силову фазу.

Як повідомляв Харків Times, прес-секретар торгового центру “Барабашово” Сергій Зайцев заперечує участь співробітників Концерну АВЕК в зіткненнях на території ТЦ 7 червня.