Журналісти Харкова вимагають ефективного та професійного розслідування нападу на Вадима Макарюка

Фото: Вадим Макарюк\Facebook

Медіа-спільнота Харкова у складі практично всіх журналістів і операторів місцевих та загальноукраїнських видань, які працюють в місті й області, виступила з відкритим листом-зверненням з приводу побиття невідомими оператора служби телевізійних новин “Вісті” Вадима Макарюка.

Про це Харків Times стало відомо з тексту відкритого листа, підписаного також і представниками видання.

У своєму зверненні представники спільноти вимагають від керівництва МВС і Нацполіціі “забезпечити ефективне та професійне розслідування цієї справи”.

“Ми констатуємо, що це далеко не перший випадок прямого або непрямого перешкоджання журналістській діяльності на Харківщині”, – йдеться у зверненні.

Автори звернення наводять цілу низку випадків нападу на журналістів, перешкоджання їм у виконанні професійній діяльності, які залишилися нерозслідуваними й винуватці яких уникнули покарання.

“Ми переконані, що напад на Вадима Макарюка є прямим наслідком неефективності правоохоронної та судової системи у всіх наведених вище випадках”, – підводять журналісти невтішний підсумок.

Представники медіа-спільноти вимагають від міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, голови Нацполіціі Сергія Князєва та генпрокурора Юрія Луценка “забезпечити публічні звіти їх підлеглих про хід і результати розслідування цієї справи”.

Також журналісти звертаються до всіх учасників конфлікту на “Барабашово” із проханням “допомогти слідству знайти винних у побитті Вадима Макарюка”.

“Ми вимагаємо притягнення до відповідальності замовників і виконавців нападу, незалежно від їхніх імен і посад. Ми не дамо спустити цю справу на гальмах! Винні мають бути покарані!”, – сказано у зверненні медіа-спільноти.

Як повідомляв Харків Times, на території торгового центру «Барабашово» 7 червня побили оператора служби новин «Вісті» Вадима Макарюка. Прес-секретар ТЦ «Барабашово» Сергій Зайцев повідомив Харків Times, що потерпілого з травмами обличчя доставили в Харківську міську клінічну лікарню швидкої і невідкладної медичної допомоги.

Журналістка «Вістей» Анна Черненко повідомила у Facebook, що Вадим Макарюк знаходиться в реанімації. Потерпілий журналіст у важкому стані, у нього стався крововилив у мозок.

Поліція відкрила кримінальні провадження за фактами нападу на журналіста за ч. 2 ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста), ч. 1. ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та ч. 2 ст. 187 (розбій) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання за санкціями статтей передбачає до 10 років позбавлення волі.

Національна спілка журналістів України закликає Національну поліцію до проведення оперативного і якісного розслідування жорстокого побиття Макарюка.

Моніторингова місія ООН з прав людини закликала правоохоронців до ефективного розслідування побиття оператора телеканалу «Вести» Вадима Макарюка в Харкові.

Як повідомив сьогодні, 10 червня, на прес-конференції заступник начальника ГУНП в Харківській області – начальник слідчого управління Сергій Чиж, поліція встановила двох нападників на телеоператора Вадима Макарюка 7 червня на ТЦ «Барабашово».