“Фоззі” підтримав антинаркотичний проект харківських студентів (відео)

Учасник гурту “ТНМК” Олександр Сидоренко (“Фоззі”) підтримав проект однієї з команд “Ліги освіченої молоді” – запропонувати альтернативу молодим людям, які намагаються створити “доповнену реальність” за допомогою вживання наркотиків. “Фоззі” входив до складу журі завершального етапу проекту, підсумки якого підвели в минулі вихідні на одній з баз відпочинку в Харківській області.

Автори проекту “Доповнюй свою реальність правильно” запропонували не лише зафарбовувати графіті розповсюджувачів наркотиків на стінах будинків, а й створювати там арт-об’єкти з QR-кодами ресурсів, присвячених здоровому способу життя та культурним акціям. “У Харкові дуже багато місць – будівель, парканів, – на яких нанесені різні написи, що популяризують різні наркотичні речовини. Ми хочемо на місці цих написів зробити арт-об’єкти, що будуть цікаві харків’янам, будуть цікаві батькам, дітям, молоді, і вони будуть пропагувати ЗОЖ”, – сказав ментор студентської команди, яка розробила цей проект, – Олексій Санін.

“Це дійсно проблема і для Києва, і для Харкова. Я бачу на Нових домах надписи з цими тегами, – сказав Олександр “Фоззі” журналістам перед голосуваням жюрі. – Це найбільша проблема з тих, що сьогодні звучали. Головне – зберегти наступне покоління, бо продають в школах, продають в інститутах, і ця проблема тільки зростає і зростає. Я небачу особливого бажання і можливості займатися цим в держави, і якщо через якісь флеш-моби, через якісь проекти ми змогли б зрушити це з місця – це було б прекрасно. Тому що в міста не буде майбутнього, якщо триватиме продаж наркотиків для дітей. Я проголосував би саме за цей проект, мені здається, що Харкову слід було б показати приклад іншим містам завдяки таким активним дітям, які хочуть це робити”.

За словами координатора програми “ЛОМ” Ганни Сацької, “Фонд Олександра Грановського” підтримає цей проект поза конкурсом. Серед інших семи ідей соціальних ініціатив, представлених командами учасників ЛОМу, журі визнало найкращим проект, спрямований на вирішення поширеної проблеми вибору майбутньої спеціальності дітей їхніми батьками. Ментор команди Євгенія Анфаровіч розповіла, що підчас обговорення з’ясувалося, що 80% учасників команди пішли до вишів, обираючи собі спеціальність саме за наполяганням батьків. Команда запропонувала провести в школах Харкова тренінги для учнів старших класів та їх батьків, на яких показати дорослим, наскільки важливо для їх дітей зробити такий вибір самим. На цих тренінгах також буде проходити анкетування, яке дозволить з’ясувати, про які професії мріють самі школярі. Потім вони будуть запрошені на другу акцію, підчас якої організатори презентують ТОП-10 професій, які будуть найбільш затребувані в майбутньому, і ТОП-10 професій, які вкажуть учасники в своїх анкетах. “У них буде можливість дізнатися, в яких університетах або коледжах можна отримати ці професії, і де вони потім будуть потрібні, – розповіла Євгенія Анфаровіч. – Основне завдання – щоб школярі могли знайти себе”. Цей проект також отримає підтримку “Фонду Олександра Грановського”.

Конкурс проектів є завершальним етапом реалізованої Фондом програми “Ліга освіченої молоді” (“ЛОМ”). Як розповіла журналістам Ганна Сацька, спочатку всі бажаючі могли прослухати серію лекцій, з якими виступали запрошені спікери зі сфери бізнесу і культури. Потім 400 студентів взяли участь в двох зльотах, що проходили в одному із заміських комплексів. “Ми вирішили, що в рамках наших всіх етапів ми обираємо найбільш активних хлопців, які проявлять свою ініціативність та креативність, і вони отримають можливість участі в літній практиці – ми їх доправляємо до найбільш топових компаній в Україні, де хлопці отримають свій перший досвід”, – сказала Сацька.

В останньому, третьому етапі, брали участь 130 студентів, відібраних організаторами за підсумками двох заїздів другого етапу. Ганна каже, що початкову кількість учасників навіть довелося збільшити на 30 осіб – в проекті було стільки активних учасників, що організаторам важко було визначитися з “фіналістами”.

Перший день вони присвятили створенню команд. “Студенти за цей час класно подружилися, згуртувалися, вони між поїздками зустрічалися в місті, вони ходять в наших футболках, їм це дуже подобається – і нам дуже сподобався цей хайп, які вони зачепили, – ця командність, і ми вирішили навчити їх працювати в команді “, – сказала Сацька. А на другий день вони могли проявити отримані напередодні знання і навички, працюючи в командах над соціальними проектами. Кожна команда отримала свій напрямок, і сама обирала тему відповідно до нього. Потім кожна з восьми команд, в які входило від 14 до 18 осіб, представляла свій проект журі.

Команди-переможці отримають можливість реалізувати свої проекти за підтримки “Фонду Олександра Грановського”. Крім того, 31 найактивніший учасник “ЛОМу” отримав сертифікат на проходження стажування в топ-компаніях України.

Анна Сацька заявила, що підбиттям підсумків трьох етапів “ЛОМ” не закінчується. “Це як фінал літнього сезону. Хлопці йдуть на канікули, але влітку ми також будемо намагатися продовжувати якісь програми. А коли вони повернуться – ми знову придумаємо щось дуже грандіозне і масштабне”, – сказала вона.