Суд заарештував чотирьох шахраїв, що обдурили 10 пенсіонерів у Куп’янську

Куп’янський міськрайонний суд області обрав для чотирьох підозрюваних у серії шахрайств запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. Усім – із правом внесення застави в сумі понад 1 млн грн.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Своїм рішенням суд задовільнив клопотання прокуратури.

Як розповів заступник керівника Ізюмської місцевої прокуратури Олександр Михалік, організував шахрайську злочинну групу 26-річний уродженець Куп’янська. У 2011 році чоловіка визнали винним у вбивстві, розбоях та крадіжках та засудили до 13 років за ґратами. Наразі він перебуває в місцях позбавлення волі на тимчасово окупованій території Луганської області.

До злочинної діяльності рецидивіст залучив 32-річну землячку, а також трьох мешканців Луганщини – 18 річну дівчину та чоловіків віком 25 і 29 років.

Зловмисники телефонували на стаціонарні номери літніх мешканців Куп’янська й представлялися родичами чи правоохоронцями. Стареньким повідомляли, що їх онуки або діти потрапили в неприємності. З пенсіонерів вимагали кошти, щоб родичів не притягали до кримінальної відповідальності. Після телефонної розмови додому потерплих приїжджала 32-річна учасниця злочинної групи. Жінка представлялася працівником поліції та забирала обумовлену суму.

Протягом січня-травня 2019 року шахраї ошукали 10 людей. Жертвами стали літні люди віком від 70 до 91 року. Кожен з них віддав аферистам різну суму – від 4 тис. грн. до 2 тис. дол. Одна з жертв не встигла віддати кошти, бо додому вчасно прийшла її онука.

Загальна сума збитків, завданих потерпілим, перевищує 230 тис. грн.

Наразі організатору злочинної групи оголошено про підозру за ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 190; ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 15 та ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу (організація шахрайства, вчиненого організованою групою та замах на аналогічний злочин). 32-річній псевдополіцейській та двом чоловікам, що також брали участь в злочинній діяльності, – за ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 15 та ч. 4 ст. 190 (шахрайство та замах на шахрайство, вчинені організованою групою). 18-річній учасниці ОЗГ – за ч. 4 ст. 190 (шахрайство).

За скоєне зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.