Майже у сотні дитячих оздоровчих таборів Харкова та області питна вода не якісна

Фото: labcenter.kh.ua

До сезону оздоровлення та відпочинку спеціалісти Обласного лабораторного центру перевірили табори відпочинку у Харківській області.

Про результати перевірки ХарківTimes дізнався із повідомлення Обласного лабораторного центру.

Влітку 2019 року в Харківській області заплановано відкриття 24 оздоровчих таборів.

Відповідно до Плану моніторингу заплановано проведення лабораторних досліджень в 16 закладах оздоровлення та відпочинку, із них: в 15 закладах оздоровлення та 1 закладі відпочинку (наметове містечко).

В ході підготовки до сезону оздоровлення та відпочинку спеціалістами філій ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» проведені лабораторні дослідження у всіх запланованих закладах та додатково на договірній основі у 355 закладах відпочинку з денним перебуванням дітей (пришкільні табори).

«За результатами лабораторних досліджень у 83 закладах (22,4%) виявлено відхилення показників якості води питної від нормативних вимог згідно ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»: за мікробіологічними показниками досліджено 413 проб питної води, перевищення нормативів виявлено в 23 пробах (5,6%), за санітарно-хімічними показниками досліджено 396 проб питної води, перевищення нормативів виявлено в 85 пробах (21,5%)», – повідомляють фахівці центру.

Керівникам закладів, де результати досліджень питної води не відповідали гігієнічним нормативам, були надані пропозиції щодо заходів з метою поліпшення показників безпечності та якості питної води.

Крім цього, досліджено воду у відкритих водоймищах для купання.

Досліджено 12 проб води відкритих водойм в межах акваторії пляжів 5-ти закладів оздоровлення дітей.

За мікробіологічними показниками відхилень від нормативних вимог не виявлено.

За санітарно-хімічними показниками перевищення нормативних вимог виявлено у 4 пробах (33,3%), відібраних з акваторії пляжу спортивно-оздоровчої бази — наметового містечка «Бритай» Лозівської міської ради.