“Ртутного свавілля” не буде

Міністерство екології та природних ресурсів України відмовило ТОВ “Харків-Еко” у видачі висновків по оцінці впливу на навколишнє середовище. Фактично це означає заборону будівництва заводу з переробки ртуті та її похідних на вул. Лодзькій у Немишлянському районі Харкова. Свою відмову міністерство мотивувало “резонансним характером планової діяльності та негативним змістом зауважень і пропозицій громадськості”, висловлених під час громадських слухань 15 березня.

Про це Харків Times стало відомо з документа, опублікованого на сайті Мінекології.

Міністерство також знайшло у документах, наданих компанією “Харків-Еко”, численні порушення. Зокрема, “взагалі не відображено опис системи водовідведення стічних і дощових вод, наявність системи очищення і контролю за концентрацією забруднюючих речовин в стічних водах, якістю, кількістю скинутих вод”. Відсутні у документації підприємства й погоджені з органами державної санітарно-епідемічної служби “відомості про затвердження норм проектування, розробки, виготовлення й використання” механізмів і обладнання, чим порушено Закон “Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення”. У документації відсутня й низка інших необхідних документів.

“Згідно з положеннями цього Закону, планування й забудова населених пунктів повинні перш за все передбачати створення найбільш сприятливих умов для збереження й зміцнення здоров’я громадян”, – підкреслюють в Мінекології.

Відзначили в міністерстві й те, що при обов’язковому за законом при оцінці впливу на навколишнє середовище “своєчасному, адекватному та ефективному” інформуванні населення підприємство розміщувало на дошках оголошень документи низької якості.

“На наданих фотоматеріалах, що підтверджують факт розміщення зазначених документів на дошках оголошень, у зв’язку з їх низькою якістю зображення неможливо розпізнати повідомлення про планову діяльності, яка підлягає оцінці впливу на довкілля, та оголошення про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля, а також неможливо ознайомитися з датою і змістом вказаних фотоматеріалів, що унеможливлює їх об’єктивне опрацювання”, – зазначено у документі.

Міністерство робить справедливий висновок про ймовірність неефективного інформування громадськості про характер діяльності ТОВ “Харків-Еко”. Мінекології підкреслює, що надання “неправдивої або неповної інформації про вплив на навколишнє середовище планової діяльності”, а також порушення в сфері інформування населення є правопорушенням.

З огляду на все це, міністерство відмовило ТОВ “Харків-Еко” у видачі документів, які оцінюють вплив планової діяльності підприємства на навколишнє середовище. Без наявності такого документа будівництво та діяльність заводу стають незаконними.

Плани будівництва цього заводу в зоні житлової забудови, у 336 метрах від найближчих будинків викликали протести громадськості та мешканців прилеглого району. На громадських слуханнях, що відбулися 15 березня, мешканці міста проголосували проти будівництва. Представники громадської організації “Зелений фронт” і еколог Олександр Богданіс на слуханнях зажадали винести небезпечне виробництво за межі міста. Активісти наполягали на тому, щоб директор підприємства підписав відмову від планів будівництва, однак той відмовився. Цікаво, що чиновник Мінекології, який приїздив на слухання, мав при собі складений заздалегідь акт про неявку громадян.