Біля ХНАТОБу провели акцію в підтримку полонених українських моряків (відео)

Фото: hromadske.ua

25 травня у центрі Харкова, біля національного театру опера та балету біля півсотні людей зібралися, щоб підтримати українських моряків, які вже півроку РФ тримає в полоні. Учасники акції тримали в руках портрети полонених українців.

Про це повідомляє Громадське.

За словами організаторів, вони вийшли на мітинг, аби нагадати, що українські полонені досі перебувають у російських тюрмах.

«Ми виходимо, щоби наші воїни відчули, що ми їх не забули. Україна чекає, коли повернуться воїни і готова до останнього боротися за повернення моряків додому до своїх близьких», — наголосив один з активістів.

Учасники мітингу запустили у фонтани 24 маленьких кораблики і три великих на честь українських моряків. Після цього вони вирушили до консульства Росії, де поклали ці кораблики під будівлю.

Також сьогодні, 25 травня Міжнародний трибунал з морського права, який засідає в Гамбурзі, оголосив рішення на вимогу України про звільнення українських моряків і військових кораблів, повідомляє BBC. Міжнародний трибунал зобов’язав Російську Федерацію негайно звільнити два українських корабля і допоміжне судно, а також 24 моряків, які були затримані поблизу Керченської протоки в 2018 році.

Як повідомлялось, зранку 25 листопада 2018 року українські кораблі та рейдовий буксир планово вийшли з порту Одеси до порту Маріуполя. Під час цього завдання російське судно протаранило український буксир та пошкодило його. При виході з Керченської протоки російські судна обстріляли та захопили українські кораблі біля Керченської протоки. Загалом на трьох суднах були 24 українських військових, двоє з них службовці СБУ. Троє з них дістали поранення.

Усіх українців звинуватили у незаконному перетині кордону Російської Федерації в Чорному морі. 29 листопада 2018-го їх вивезли до СІЗО Москви.

Відео: UA: Харків