Інавгурація. Що далі?

Фото: ИА "Укринформ"

У своїй інавгураційній промові новообраний шостий Президент України Володимир Зеленський заявив про розпуск Верховної Ради. Втім, указу про розпуск він поки ще не підписав, але, як повідомив агентству “Укрінформ” голова парламентської фракції “Самопоміч” Олег Березюк, запросив для консультацій керівників фракцій на завтра, 21 травня.

У своїй промові Зеленський закликав депутатів “заробити непогані бали на дострокові парламентські вибори” та прийняти закони: про скасування депутатської недоторканності, про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення й внести зміни до Виборчого кодексу, відкривши списки. Також президент закликав Раду звільнити із займаних посад міністра оборони, главу СБУ та генерального прокурора.

Слід зазначити, що вимагаючи термінового прийняття Закону про зняття депутатської недоторканності, новообраний гарант Конституції фактично закликає депутатів Конституцію порушити. Саме змін основного закону вимагає прийняття такої законодавчої норми. А внесення змін до Конституції України потребує голосування на двох сесіях парламенту. Цього депутати просто не встигнуть, якщо Рада таки буде розпущена й призначено позачергові вибори.

Мабуть, відгукуючись на інавгураційну промову нового Президента, міністр оборони Степан Полторак і голова СБУ Василь Грицак вже написали заяви про звільнення із займаних посад на ім’я Зеленського.

Конституційність розпуску ВР зараз викликає певні сумніви. Оскільки в Раді відсутня парламентська коаліція в силу виходу з неї 17 травня партії “Народний фронт”, парламент не може бути розпущений, як мінімум, протягом 30 днів, відпущених на створення нової коаліції. А останній термін, коли президент може розпустити Раду, щоб не порушувати закон про неможливість цього кроку в останні півроку перед черговими виборами, закінчується 27 травня. Після цього розпуск парламенту стає остаточно неконституційним.