Суд відмовив міськраді у задоволенні позову про заборону намету на площі Свободи

Скриншот: UA: Харків / Facеbook

Харківський окружний адміністративний суд відмовив Харківській міській раді у задоволенні позову про обмеження права на мирне зібрання з використанням намету на площі Свободи.

Про це йдеться у рішенні суду, оголошеному у судовому засіданні суддєю Владиславом Єгупенко.

“У задоволенні адміністративного позову Харківської міської ради… про обмеження права на мирне зібрання – відмовити”, – йдеться у рішенні.

Позивач просив суд заборонити Михайлу Лебедю використання та встановлення намету та інших споруд підчас проведення безстрокового мирного зібрання навпроти будівлі Харківської облдержадміністрації. За висновками Департаменту інфраструктури міськвиконкому, намет загрожує безпеці дорожнього руху, він знаходиться в охоронній зоні міського електротранспорту, у зоні теплових камер, які потребують капітального ремонту та ін. Позивач стверджує, що особи, які знаходяться у наметі, заважають проведенню робіт на тепломагістралі. Масові заходи можуть спровокувати конфлікти між громадянами та ускладнюють охорону громадського порядку. Окрім того, мало місце використання у наметі газового обладнання, що призвело до його вибуху та пожежі.

Суд зазначив, що позивачем або третіми лицями не надано жодних доказів щодо створення проведенням мирного заходу загроз національній безпеці та громадському порядку, порушення прав та свобод інших громадян.

У ході розгляду позову представник Служби безпеки України зазначив, що СБУ не володіє інформацією щодо проведення мирних зібрань, які можуть загрожувати безпеці громадян.

Як повідомляв Харків Times, 15 травня Харківська міська рада подала позов до Окружногоадміністративного суду з вимогою демонтувати намет на площі Свободи.

У зверненні до суду посадовці просять обмежити право на проведення пікету на майдані Свободи з використанням намету «Все для перемоги». Залучити до справи, як третю сторону, просять представників поліції, прокуратури, СБУ, Держслужби з надзвичайних ситуацій та обладміністрації.

Раніше, начальник поліції Харківщини Валерій Сокуренко заявив, що дозвіл на проведення акції протесту з наметом волонтери отримували на початку року і він діє до кінця року.

11 травня на намет «Все для перемоги» приліпили листок з вимогою про його демонтаж протягом трьох днів до 14 травня.

12 травня біля намету на площі Свободи зібралося сотні патріотів.

15 травня погоджувальна комісія міськради запропонувала перенести намет з площі Свободи на площу Захисників України. Координатор намету Борис Редін сказав: йти з площі Свободи вони не збираються.