“Харків питає: хто замовив Катю Гандзюк”: на площі Свободи провели акцію (фото)

Фото: Дмитро Булах/Facebook.

Харків’яни приєдналися до всеукраїнської акції “Україна питає: хто замовив Катю Гандзюк?”, учасники якої вимагають від влади справедливого покарання для організаторів та виконавців вбивста Катерини.

У Харкові акцію провели на площі Свободи біля волонтерського намету “Все для перемоги”. Захід, на який вийшло близько сотні городян, розпочався о 12:00. Про це повідомляє глава правління Харківського антикорупційного центру Дмитро Булах на своїй сторінці у Facebook.

Учасники акції тримали в руках плакати з написами: “Харків питає: хто замовив Катю Гандзюк?” та портрети вбитої активістки. Вони наголошують, що нерозкриті напади та вбивства активістів створюють небезпеку громадянському суспільству в Україні. Також вимагають від влади та правохоронних органів якнайшвидше провести розслідування, знайти та покарати винних у нападах та вбивствах активістів.

Фото: Дмитро Булах/Facebook.

Такі ж самі акції проводять сьогодні, 18 травня, у столиці, та ще в десятках міст України, повідомляє Громадське.

Нагадаємо, херсонську активістку, а також радницю міського голови Катерину Гандзюк 31 липня облили кислотою. Вона виконувала обов’язки керівника справами виконавчого комітету Херсонської міської ради. Жінка з опіками потрапила в реанімацію. 4 листопада Катерина Гандзюк померла в лікарні . Активісти та знайомі повідомили, що вона померла від розриву тромбу.

11 лютого голові Херсонської облради Владиславу Мангеру оголосили підозру в організації вбивства радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк.

15 лютого суд вирішив взяти Мангера під варту на 17 днів із правом внесення застави. В той же день очільник Херсонської облради вийшов із СІЗО під заставу, а 18 лютого він вийшов на роботу.

Фото: Дмитро Булах/Facebook.

17 квітня стало відомо, що прокуратура змінила підозру ще одному фігуранту справи Гандзюк — екс-помічнику нардепа Ігорю Павловському. Замість організації вбивства його звинуватили у замовчуванні (частина 1 статті 396 Кримінального кодексу). Ця стаття також передбачає «пом’якшення» покарання.

Крім того, кримінальну статтю пом’якшили ймовірному замовнику нападу на Гандзюк Владиславу Мангеру, очільнику Херсонської облради.

23 квітня стало відомо, що підозрюваному в організації вбивства Катерини Гандзюк — Сергію Торбіну та чотирьом іншим ймовірним виконавцям убивства активістки «пом’якшили» підозру: тепер їх звинувачують в умисному нанесенні тяжких тілесних ушкоджень, а не у «вбивстві». У ГПУ пояснили, що зробили це, бо фігуранти справи пішли на угоду зі слідством.