Екс-гендиректор ХТЗ Губін отримав політичний притулок в Іспанії

Фото: ukranews.com

Екс-генеральний директор Харківського тракторного заводу (ХТЗ) Владислав Губін, у квітні 2018 року заочно засуджений українським судом до восьми років позбавлення волі за розтрату понад 20 млн грн, отримав політичний притулок і постійну посвідку на проживання в Іспанії.

Про це повідомив агентству “Інтерфакс-Україна” адвокат Хосе Луїс Нвумба Маньяна, котрий представляє інтереси Губіна в Іспанії.

За його словами, МВС Іспанії ухвалило відповідне рішення на підставі рішення міжміністерської комісії у справах біженців при уряді Королівства Іспанія.

“Це рішення іспанської влади, згідно з Дублінським регламентом ЄС, має юридичну силу і діє на всій території країн ЄС, а також у Швейцарії, Великій Британії, Норвегії, Ісландії та Ліхтенштейні”, – уточнив адвокат.

Він повідомив, що міжміністерська комісія, яка понад два роки розглядала це питання і дійшла висновку про політичне переслідування екс-гендиректора ХТЗ в Україні в рамках кримінальної справи, яка, за висновком іспанської влади, є сфабрикованою і не спрямованою на захист громадянина, суспільства й держави від кримінальних правопорушень.

“Комісія вважає, що повернення Губіна в Україну призведе до незаконного притягнення його до кримінальної відповідальності та протиправного позбавлення волі”, – зазначив адвокат.

Губін підтвердив агентству факт отримання ним політичного притулку в Іспанії і заявив, що кримінальне переслідування його в Україні є незаконним, а обвинувачення на свою адресу вважає неправдивими та сфальсифікованими.

Наразі він проживає в Барселоні і, за його словами, повертатися в Україну найближчим часом не планує.

“Сподіваюся, що з приходом до влади Володимира Зеленського припиниться правове беззаконня, і Україна стане демократичною державою, яка живе за законами, а не за поняттями”, – додав Губін.

Як повідомлялося, Орджонікідзевський райсуд Харкова 13 квітня 2018 року заочно засудив Губіна до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна за розтрату та службове підроблення. Кримінальну справу ініціювало у 2016 році нинішнє керівництво підприємства, яке звернулося до ГПУ з заявою про притягнення Губіна до кримінальної відповідальності, звинувачуючи його в розтраті 23 млн грн.

За інформацією Губіна, вирок законної сили не набув, наразі триває процес розгляду апеляційної скарги в Харківському апеляційному суді.

За інформацією Держприкордонслужби, Губін 15 лютого 2017 року вилетів до Барселони й відтоді до країни не повертався.

Він керував ХТЗ із 15 липня 2013 року по 9 березня 2016 року, свою посаду залишив за згодою сторін. Як зазначали тоді на підприємстві, за період його керівництва на ХТЗ повністю оновлено лінійку тракторів, а отриманий у 2014 році чистий прибуток сумою 449,5 млн грн дав змогу ХТЗ вийти з процедури банкрутства, в якій він перебував із травня 2007 року.

Гендиректором став Андрій Коваль, а у квітні 2016 року співвласник і президент групи DCH Олександр Ярославський повідомив про придбання контрольного пакета акцій ХТЗ за пропозицією австрійського акціонера Зігфріда Вольфа (на той момент – голова ради директорів російського ВАТ “ГАЗ” і ВАТ “Російські машини”, що належали Олегу Дерипасці.).

Водночас, за заявою Губіна, власник на ХТЗ змінився не шляхом продажу акцій підприємства, а переданням корпоративних прав віргінських офшорних компаній кіпрському офшору Rosiland Engineering Limited, пов’язаному з DCH Ярославського, а реальним власником підприємства, як і раніше, залишається Дерипаска.

Згідно з річним звітом підприємства, оприлюдненим на його сайті, кінцевим бенефіціаром ХТЗ на сьогодні є Ярославський.

У 2018 році завод отримав 81,38 млн грн збитку проти чистого прибутку 203,06 млн грн, чистий дохід скоротився на 12,6% до 623,61 млн грн (у 2016 році підприємство перебувало у вимушеному простої, завершивши рік зі збитком 667,36 млн грн).

За даними заводу, в Україні було вироблено трактори для реалізації Торговим домом “ХТЗ” на суму 392,83 млн грн і запасні частини на 97,82 млн грн, для російського Брянського тракторного заводу – трактори на 92 млн грн і запчастини на 0,93 млн грн.