Активісти: пам’ятник Жукову має бути демонтований в рамках декомунізації

Біля пам’ятника маршалу Жукову на проспекті Петра Григоренка проходить акція «Захисти декомунізацію».

Про це повідомляє UA: Харків на сторінці у Facebook.

Тут зібралися представники громадських організацій «Світанок», «Антикорупційний блок учасників АТО», « Фрайкор». Вони наклеїли на пам’ятник Жукову плакат із написом «Має бути демонтований в рамках декомунізації».

Представник громадської організації «Світанок» Вадим Поздняков каже: мешканцям проспекту роздаватимуть листівки.

За його словами, у листівці буде вказано, що проспект Жукова не є історичною назвою. Історична назва – вулиця Стадіонна. І 5 фактів про Жукова, 5 фактів про Григоренка.

«Найгостріші факти – те, що Жуков був кривавим м’ясником і відправляв беззбройних українців у бій і дуже багато з них загинуло. Жуков ніколи не був у Харкові, а Григоренко тут навчався», – розповів Вадим Поздняков.

Як повідомляв Харків Times, Мер Харкова Геннадій Кернес закликав харків’ян підтримати знесення намету “Все для Перемоги” на площі Свободи і повернення імені Жукова проспекту Петра Григоренка.

Відповідні петиції були зареєстровані на сайті Харківської мерії 8 травня. 12 травня петиція про знесення намету набрала 7607 голосів. Електронне звернення про повернення проспекту імені маршала Жукова – 5588.

До 17 травня 2016 року проспект мав ім’я радянського маршала Георгія Жукова. Фахівці Українського інституту національної пам’яті заявили: повернення проспекту імені Жукова буде порушенням Закону про декомунізацію.

Міська топонімічна комісія 14 травня погодила повернення проспекту імені Жукова та рекомендувала розглянути це питання на сесії міської ради.