У міськраді пропонують перенести намет “Все для перемоги” на площу Захисників України (оновлено)

Фото: ХарківTimes

Сьогодні, 15 травня, відбулося засідання погоджувальної комісії Харківської міської ради, під час якого було розглянуто подане три дні тому звернення про проведення безстрокового мирного зібрання з використанням намету на площі Свободи.

Як повідомили в прес-службі Харківської міської ради, відповідну заявку відправив на електронну пошту мерії Михайло Лебедь.

Під час засідання директор департаменту інфраструктури Сергій Дульфан повідомив, що намет, про який йде мова в зверненні, встановлений ​​прямо на проїжджій частині. За словами Дульфана, це суперечить вимогам Закону України «Про дорожній рух».

«Цей намет знаходиться в охоронній зоні контактної мережі. При розміщенні будь-яких об’єктів поблизу контактної мережі подається окрема заявка на відключення живлення з контактних мереж, тому що в разі обриву люди потраплять в зону ураження струмом. Цього теж не було зроблено. Також, за інформацією з соціальних мереж, в наметі знаходиться запас пально-мастильних матеріалів, до чого це може привести, ніхто не знає. Тому ми категорично проти розміщення даного намету на проїжджій частині. До того ж конструкція обмежує видимість пішохідного переходу і заважає руху транспорту », – підкреслив Сергій Дульфан.

За словами начальника управління дорожнього господарства департаменту будівництва і дорожнього господарства Антона Стрільця, пл. Свободи знаходиться на балансі КП «Шляхрембуд», і ніяких документів з приводу узгодження встановлення намету на підприємство не надходило.

Головний інженер КП «Харківські теплові мережі» Олексій Лука зазначив, що намет ускладнює доступ до комунікацій, розташованим в зоні його розміщення.

«На цій ділянці на площі розташована магістральна камера, яка потребує капітального ремонту, тому що існує серйозна загроза обвалення її конструкції. Там потрібно поміняти два колектора, засувки і відновити конструктив самої камери. Час у нас обмежена, і вже необхідно приступити до ремонту, але поки у нас немає доступу до об’єкта », – повідомив Олексій Лука.

Вислухавши доповідачів, погоджувальна комісія прийняла рішення – запропонувати перенести проведення масового заходу з використанням намети з пл. Свободи на пл. Захисників України. У разі відмови доручити Юридичному департаменту Харківської міської ради у встановлений термін забезпечити підготовку і подачу матеріалу до Харківського окружного адміністративного суду.

Коли активісти дізналися про ініціативу мерії, відповіли, що нікуди з площі Свободи намет переносити не будуть. Про це повідомляє Медіапорт.

«Ми переносити намет не будемо. Це ключове місце. Місце, звідки двічі проросійські сили штурмували Харківську обласну державну адміністрацію. Двічі намагалися взяти владу в Харкові. Звичайно, треба стояти там. Ми нагадуємо з одного боку, що йде війна, друге – Харків це українське місто », – сказав координатор Харківського ЄвромайданУ Ігор Рассоха.

На погрози мерії подати в суд, Ігор Рассоха повідомив: нехай позиваються.

Нагадаємо, міська влада Харкова має намір знести встановлений на площі Свободи у вересні 2014 року намет “Все для перемоги”. Приводом для демонтажу стала петиція з вимогою прибрати намет на площі, яку зареєстрували 8 травня 2019 року на сайті Харківської міської ради. 9 травня ця петиція набрала на сайті мерії більше 5000 голосів. У зверненні до мерії йшлося: «Мало того, що своїм брудним видом воно спотворює вигляд площі, так воно ще й небезпечно – недавно там вибухнув газовий балон».

Петицію закликав підтримати мер Харкова Геннадій Кернес. У своєму зверненні до городян зазначив: «На цей намет на пл. Свободи дивитися дійсно вже неможливо. Брудна, з якимись фрагментами снарядів ».

У відповіді на петицію мер Харкова Генадій Кернес зазначив, що встановлений у вересні 2014 року намет, знаоходиться на площі незаконно.

14 травня на площу пригнали техніку КП “Харківські теплові мережі”. Вантажні авто поставили в 20 метрах від намету “Все для перемоги”. За словами заступника мера з питань житлово-комунального господарства Андрія Руденка, комунальники тут будуть робити плановий ремонт каналізації.
Музей повинен бути муніципальним, йдеться в петиції до Кернеса.