Петицію про маршала Жукова можуть винести на сесію міськради

Фото: city.kharkov.ua

У міськраді розглянули петицію про повернення проспекту імені Маршала Жукова.

Про це повідомила прес-служба міськради.

Міська комісія з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища сьогодні, 14 травня, розглянула петицію «Поверніть харків’янам історію!» з проханням повернути пр. Маршала Жукова.

Звернення до міської влади підписали 5 тис. 587 осіб.

За підсумками засідання члени комісії рекомендували винести ініціативу городян на розгляд сесії Харківської міської ради та підготувати пропозицію щодо увічнення пам’яті Петра Григоренка у назві вулиці на наступне засідання топонімічної комісії.

Як повідомив на засіданні відповідальний секретар комісії Олексій Хорошковатий, сучасний пр. Петра Григоренка виник при забудові житлового масиву Селекційна Станція і з кінця 1960-х називався Стадіонна вулиця. У 1983 році її перейменували у вул. 60-річчя СРСР, у 1990-му році рішенням виконкому – у пр. Маршала Жукова, а 17 травня 2016 року рішенням губернатора області – у пр. Петра Григоренка. Таким чином, понад 25 років проспект називався на честь Жукова.

Як зазначив історик Сергій Куделко, маршал бував у Харкові до, під час і після Другої світової війни. За його словами, День міста Харкова відзначається як завершення Курсько-Бєлгородської наступальної операції, у розробці якої брав участь Георгій Жуков. Тому повернення проспекту його колишнього імені напередодні 75-ї річниці визволення України – правильне рішення.

Заступник міського голови з питань правового забезпечення Марина Стаматіна зазначила, що у цьому питанні Харківська міська рада керуватиметься Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років».

У документі говориться, що держава і громадяни зобов’язані шанобливу ставитися до пам’яті про перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, про ветеранів війни, учасників українського визвольного руху та жертв нацизму.

Пам’ятниками Другої світової війни визнаються, у тому числі, споруди, композиції та об’єкти, що увічнюють пам’ять про події тих років, її учасників і жертв. «Безумовно, маршал Жуков є видатним учасником Другої світової війни, і у 1990 році було прийнято рішення виконкому з метою увічнити його пам’ять», – зазначила Марина Стаматіна.

Олексій Хорошковатий додав, що до забороненої символіки комуністичного режиму не відносяться назви топонімів, пов’язані з вигнанням нацистських окупантів з України. «А маршал Жуков безпосередньо брав участь у Курській битві, битві за Дніпро і Проскурівсько-Чернівецькій наступальній операції, у результаті яких була звільнена Україна», – підкреслив Олексій Хорошковатий.

Він додав, що ст. 5 Закону України «Про географічні назви» передбачає повернення окремих об’єктів їхніх історичних назв.