Кернес відповів на петицію про знесення намету “Все для перемоги”

Фото: Інтерфакс

На сайті Харківської міської ради опублікували відповідь мера міста Геннадія Кернеса до петиції з вимогою прибрати намет “Все для перемоги”, який встановили майже 5 років тому, у вересні 2014 року.

У відповіді зазначається, що петиція № 4562 «Прибрати намет з пл. Свободи» менш ніж за добу набрала більше голосів, ніж треба для її розгляду, а саме 7607.

Далі мер Харкова розказує, чому встановлену у вересні 2014 року необхідно убрати у травні 2019 року.

“Пунктом 5 ч. 1 ст. 16 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» визначено, що на об’єктах благоустрою, зокрема, забороняється самовільно встановлювати об’єкти зовнішньої реклами, торговельні лотки, павільйони, кіоски тощо”, – йдеться у відповіді .

Які саме об’єкти слід вважати незаконними і порядок їх демонтажу визначено пунктом 5.10 Правил благоустрою території міста Харкова, затверджених рішенням Харківської міської ради від 16.11.2011 № 504/11.

“За вимогами п. 5.10.3 Правил, самовільно (незаконно) встановлені об’єкти – це об’єкти, розташовані на земельній ділянці комунальної власності без документів, що засвідчують право власності або право користування такою земельною ділянкою, і / або без отримання документа, який відповідно до вимогами чинного законодавства, рішень Харківської міської ради, її виконавчого комітету, що дає право на встановлення на території міста Харкова такого об’єкта та / або без відповідного договору, необхідність укладення якого визначена актами чинного законодавства рішеннями Харківської міської ради, її виконавчого комітету”, – йдеться у відповіді.

Відповідно до Правил виявлення випадків самовільного встановлення об’єктів здійснюється, зокрема, департаментом територіального контролю Харківської міської ради.

“При виявленні безхазяйного майна, випадків самовільного встановлення об’єктів, зазначених у п. 5.10.2 цих Правил, з метою отримання інформації про наявність права на землю, права власності на об’єкт і документів, які відповідно до вимог чинного законодавства, рішень Харківської міської ради , її виконавчого комітету дають право на встановлення об’єкта (майна), направляються запити до відповідних уповноважених органів. Виходом на місце встановлено факт розташування навпроти будинку по вул. Сумській, 64, в р .. Харкові намети (на пішохідному переході безпосередньо на площі Свободи) “, – зазначається у відповіді.

За інформацією департаменту інфраструктури Харківської міської ради від 10.05.2019 наявність намету на проїжджих частинах площі Свободи обмежує видимість для пішоходів, що перетинають проїжджу частину.

Крім того, наявність відповідного намету суперечить вимогам Закону України «Про дорожній рух», а також ДСТУ 3587-97 «Безпека дорожнього руху. Автомобільні дороги, вулиці та залізничні переїзди. Вимоги до експлуатаційного стану “, негативно впливає на забезпечення безпеки дорожнього руху, оскільки він знаходиться безпосередньо на проїжджій частині площі Свободи, а саме перед нерегульованим наземним пішохідним переходом. Таке розташування намету також суперечить п. 15.15 Правил дорожнього руху України, яким забороняється встановлення будь-яких предметів на проїзній частині.

“Рішень Харківської міської ради про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за вищевказаною адресою, надання такої ділянки в оренду або у власність не приймалося”, – йдеться у відповіді.

Також наголошується, що чиновники департаменту направили запити до відповідних уповноважених органів з метою підтвердження законності розміщення вищевказаного об’єкту.

Після отримання запитуваної інформації департамент підготує проект рішення виконавчого комітету Харківської міської ради про звільнення території міста Харкова від самовільно встановленого об’єкта в примусовому порядку.

Нагадаємо, 9 травня петиція з вимогою прибрати намет на майдані набрала на сайті мерії більше 5000 голосів. У звернені до мерії йшлося: «Мало того, що своїм брудним видом воно спотворює вигляд майдану, так воно ще й небезпечне — недавно там вибухнув газовий балон».

Петицію закликав підтримати мер Харкова Геннадій Кернес. У своєму зверненні до містян зазначив: «На цей намет на пл. Свободи дивитися дійсно вже неможливо. Брудний, з якимись фрагментами снарядів».

Як повідомляв Харків Times, 13 травня народні депутати закликали поліцію та прокуратуруХарківської області не допустити зносу намету “Все для перемоги”.