Нардепи закликали поліцію та прокуратуру не допустити зносу намету “Все для перемоги”

Фото: ХарківTimes

Члени Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів закликали поліцію та прокуратуру Харківської області не допустити зносу намету “Все для перемоги”.

Про це заявив голова комісії народний депутат Борислав Береза підчас виїзного засідання комісії у Харкові, повідомляє з місця події кореспондент ХарківTimes.

Він зазначив, що членам комісії незрозуміло, на якій підставі петиція про знос намету була розглянута, в той час як інші петиції, які теж набрали необхідну кількість підписів, розглянуті не були.

“Як сталося, що голова міста Харкова пан Кернес (Харківський міський голова Генадій Кернес – ХТ), ігноруючи закон, розглядає петиції, які він хоче, а не ті, які набрали потрібну кількість голосів? Навіщо пан Кернес намагається зараз знести той майданчик, який дійсно суспільство підтримує? Чи вважає пан Кернес себе людиною над законом в місті Харкові?”, – запитав Береза, звертаючись до керівників правоохоронних органів.

Нардеп Сергій Висоцький зазначив, що Кернес та міська влада порушують право людей на мирне зібрання та що Кернес займає “не проукраїнську позицію”. “Основна претензія до волонтерського центру – що він нібито якось заважає дорожньому руху. Наскільки мені відомо, для того щоб показати пану Кернесу та міській владі, що ніяких вад і ніяких перепон для дорожнього руху там немає – достатньо поліції, яка видасть заяву, що не можна вважати цей намет якоюсь перешкодою для машин… Я вважаю, що це просто привід, і що заважає волонтерський центр пану Кернесу та міській владі по-іншому. Тому що саме ці люди, які його організували, які боролися за український Харків, не дозволили тут створити “ХНР” п’ять років тому. А комусь дуже хочеться, щоб за нової влади, за ситуації, коли в Києві ми бачимо турбулентність підчас транзиту влади, тут щось відбулось. Тому я дуже прошу силові структури не допустити і пам’ятати, що Харків – це українське місто, і не загравати, сподіваючись, що Києв щось не побачить. Ми все бачимо, ми все знаємо”.

Береза наголосив, що підбурювання суспільства може привести до тих процесів, які виправити буде дуже важко. “В нашій країні є головна проблема – як зшити країну. А такими рухами пан Кернес робить зовсім інше. Більше того: якщо почнуться протестні дії в Харкові, то Київ буде дуже жорстко реагувати на тих, хто розпочав ці дії, підштовхнувши суспільство захищати цінності, які ми повинні захищати на рівні громадськості, а не на рівні тільки влади. Тому я вважаю, що пану Кернесу дуже треба обережно працювати і пам’ятати, що коли він розповідає, що хтось “кнопки” і вони сидять у його міськраді – то це тимчасово, як і пан Кернес, який тимчасово очолює місто Харків на той термін, на який його обрали”, – сказав Береза.

Начальник Головного управління Національної поліції в Харківській області Валерій Сокуренко зазначив, що активісти мають дозвіл міськради на проведення акції протесту протягом 2019 року. Приписом комунальної служби знести цей намет не можно, заборонити проведення акції може тільки суд. “Там все правильно написано – про нашу перемогу… Є закиди, що намет виглядає неестетично – але і війна виглядає дуже неестетично”, – сказав Сокуренко. Він зазначив, що намет не заважає руху транспорту. Біля намету знаходяться два екипажи поліції, ведеться цілодобове відеоспостереженния за допомогою чотирьох камер. “В мене є цілковите впевнення, що ніяких протистоянь, незаконних дій Національна поліція не допустить”, – сказав Сокуренко. “Ми вживемо в максимально стислі терміни заходів вичерпних, щоб ситуація була під контролем”, – сказав він.

Прокурор області Юрій Данильченко підтримав позицію Сокуренка. Відповідаючи на запитання нардепа Мустафи-Масі Найєма про можливість судового рішення щодо зносу намету, він зазначив, що не уявляє, який суддя сьогодні в Харкові прийме таке рішення. Данильченко висловив сподівання, що такого рішення суду не буде. “Якщо ж таке рішення відбудеться, то я вас запевнюю, що негайно буде подана апеляція, і першим питанням буде поставлена вимога до апеляційної інстанції призупинити дію цього рішення до розгляду апеляційною інстанцією”, – наголосив прокурор.

Як повідомляв ХарківTimes, заступник голови Харківської обладміністрації Михайло Черняк зустрівся з євромайданівцями біля волонтерського намету і заявив про відсутність правових підстав для знесення об’єкту.

Нагадаємо, 11 травня на намет «Все для перемоги» прикріпили припис з вимогою демонтувати об’єкт протягом трьох днів до 14 травня.

12 травня близько 1 тис. людей провели акцію на захист намету “Все для перемоги”.