“Ліві” в центрі Харкова святкували Першотравень

Фото: Сергей Бобок / ХарківTimes

Ходу і мітинг з нагоди Першотравня провела громадська організація “Трудовая Харьковщина”. Близько 10:00 учасники акції зібралися біля Історичного музею. Туди ж підтяглися їх опоненти – учасники акції “Поховання комунізму”, організованої організацією “Світанок”.

Після короткої перепалки з опонентами лідер “Трудовой Харьковщины” Павло Тищенко поставив на голосування: пройти, як завжди, до Благовіщенського собору і мітингувати там або ж нікуди не ходити і мітингувати на місці. У результаті все ж вирішили йти. Колону очолили учасники “похоронної” акції з бюджетного виду вінками, за ними – поліція, потім – ліві під білим прапором з абревіатурою якогоїсь закордонної профспілки (Тищенко сказав, що організаторів просили не використовувати партійні прапори).

Колона пройшла по Соборному спуску на Благовіщенську площу, де ліві розмістилися перед пам’ятником Першій маївці. Праві розтягнулися перед пам’ятником ланцюгом, перекривши підхід до нього. Ліві виступали з промовами про тяжке становище людей праці в Україні і розвал економіки, праві намагалися перекричати їх патріотичними гаслами.

Учасники першотравневої акції спробували покласти квіти до пам’ятника, але молоді люди їх не пропускали, пропонуючи зайти збоку. Кілька ветеранів спробували прорватися силою, поліція втрутилася, і люди поклали квіти. Однак “могильники комунізму” стали їх піднімати і кидати в натовп. В цей час хтось із проукраїнських активістів хлюпнув в обличчя Тищенко зеленкою. Після обміну взаємними звинуваченнями представників двох таборів і втручання поліції емоції вщухли, квіти, що залишилися, все ж таки поклали до пам’ятника, ветерани заспівали під баян радянські патріотичні пісні, і потім всі розійшлися.

В акції взяли участь близько 50 лівих, близько 20 проукраїнських активістів, більше 40 поліцейських, 5 службових собак і близько 20 журналістів. Журналістки активно селфілися з навченою на пошук наркотиків полуторорічною малинуа Зайкою. Так трудящі Харкова відсвяткували Першотравень.