Вміст нітратів у колодязях і джерелах Харкова та області перевищує норму до 12 разів!

45% відібраних проб води з джерел нецентралізованого водопостачання в регіоні не відповідають санітарним нормам.

Про це на своєму сайті повідомляє ДУ «Харківський обласний лабораторний центр».

Підбито підсумки лабораторних досліджень води з джерел нецентралізованого водопостачання на території Харківської області за I квартал 2019 р

За санітарно-хімічними показниками досліджено 1019 проб води з джерел нецентралізованого водопостачання.

З них 45,0% не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

У досліджених пробах води виявлені перевищення нормативних показників по загальній жорсткості, каламутності, вмісту нітратів, аміаку, сульфатів, хлоридів, сухого залишку, заліза.

Вміст нітратів до 2,5 разів перевищує гранично допустиму концентрацію (ГДК) в колодязях таких районів області, як Дергачівський, Золочівський, Харківський, Красноградський, Богодухівський, Барвінківський, Великобурлуцький, Кегичівський, Вовчанський, Первомайський.

Перевищення вмісту нітратів до 5,0 ГДК – в Чугуївському, Зміївському, Зачепилівському, Куп’янському, Дворічанському, Балаклійському, Шевченківському районах, а також в містах Лозова та Люботин.

Перевищення до 10,0 ГДК – у Краснокутському, Лозівському, Близнюківському, Борівському районах і до 12,0 ГДК – у Нововодолазькому районі.

Перевищення ГДК нітратів встановлено у 37,5% досліджених проб води з криниць.

За мікробіологічними показниками досліджено 255 проб води з колодязів та каптажів джерел, з них 28,2% проб не відповідають нормативам.

У місті Харкові досліджено 12 проб води з каптажів природних джерел.

У воді з 5-ти джерел реєструвалися проби з відхиленнями від норм за мікробіологічними показниками (селище Олешки Київського району, парк «Юність», «Петренки – 1», «Петренки – 2», «Петренки – 3»).

Вода з каптажів 2-х джерел не відповідала нормативним вимогам за санітарно-хімічними показниками – встановлено перевищення гранично допустимої концентрації нітратів (селище Олешки і парк «Юність»).