У Харкові юні виконавці з усієї України змагаються у грі на бандурі

У Харківському національному університеті мистецтв імені Котляревського розпочався IX Всеукраїнський конкурс юних бандуристів імені Гната Хоткевича. Вперше конкурс провели у форматі бієнале в 2003 році. За цей час у ньому взяли участь близько тисячі вихованців музичних шкіл та шкіл естетичного виховання країни у віці від 6 до 16 років.

Про це розповіла автор ідеї, доцент кафедри народних інструментів Харківського національного університету мистецтв імені Котляревського, лауреат міжнародних конкурсів, кандидат мистецтвознавства Любов Мандзюк, повідомляє Укрінформ.

За словами Мандзюк, мета конкурсу – пропаганда українського мистецтва, розвиток сучасних виконавських технологій гри на бандурі.

Вона додала, що конкурс проводиться в два тури: “Учасники продемонструють свою майстерність у виконанні класичних і сучасних творів для бандури, а також – обробки народних пісень в двох номінаціях: бандуристи-інструменталісти та бандуристи-вокалісти”.

“За ці роки в конкурсі взяли участь близько тисячі талановитих вихованців музичних шкіл та шкіл естетичного виховання країни у віці від 6 до 16 років. Багато з його лауреатів на даний час є не тільки професійними музикантами, але і викладачами і вченими”, – додала Мандзюк .

За її словами, місце проведення конкурсу обрано невипадково.

“Конкурс не випадково проводиться в Харкові, на батьківщині Гната Хоткевича – видатного українського художника, інженера-залізничника за фахом і одночасно етнографа, фольклориста, композитора, історика, бандуриста, засновника сучасної академічної Слобожанської школи гри на бандурі. Це справа, яким він жив і за яке загинув в роки тоталітаризму “, – пояснила Любов Мандзюк.

Конкурс триватиме три дні з 11 по 13 квітня. У ньому беруть участь близько 50 юних виконавців і їх педагогів.