Незаконне користування артезіанською свердловиною обійшлося в 322 тис. грн. штрафу

Комунальне підприємство на Харківщині близько трьох років використовувало воду з артезіанської свердловини без спеціального дозволу на користування надрами поки не з’явилася екоінспекція. Порушникам довелося сплатити майже 322 тис. грн. штрафу.

Про це повідомила Державна екологічна інспекція у Харківській області на своїй сторінці у Facebook.

Порушення зафіксовано за результатами проведеної з 01 по 14 листопада 2017 року планової перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства.

КП “Нововодолазьке водопровідно-каналізаційне підприємство” у 2015, 2016 роках та на момент перевірки здійснювало самовільне користування надрами (підземні води), а саме забір води з артсвердловин без спеціального дозволу на користування надрами, що є порушенням Кодексу України про надра.

Інспекція розрахувала збиток, заподіяний державі внаслідок самовільного користування надрами (підземні води), який склав 321 тис. 902 грн. 36 коп., та пред’явила претензію.

У зв’язку із не сплатою вказаного збитку у добровільному порядку Інспекція звернулася із позовною заявою до Господарського суду Харківської області.

За результатами розгляду вказаної справи, господарським судом винесено ухвалу про закриття провадження, так як комунальним підприємством сплачено шкоду у повному обсягу.