НАБУ у порушення закону не розслідує справу по Харківському бронетанковому заводу – САП

Фото: ic.pics.livejournal.com

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) звертається до Ради громадського контролю Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) з вимогою вжити відповідних заходів реагування на виявлені факти порушень законів детективами НАБУ, зокрема, при розслідуванні справи по Харківському бронетанковому заводу.

Про це повідомляє прес-служба САП.

Відомство зазначає, що в ході процесуального керівництва досудовим розслідуванням САП встановлено непоодинокі факти порушень вимог закону працівниками НАБУ під час розслідування кримінальних проваджень у військовій сфері.

Так, 2 березня 2016 року детективи НАБУ внесли до ЄРДР відомості про злочин, передбачений ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу, за фактом фіктивного постачання на Харківський бронетанковий завод рядом підприємств, серед яких і ТОВ “Оптимумспецдеталь”, запчастин і комплектуючих – усього на 56 млн грн. “Спочатку слідство рухалося дуже активно, але починаючи з вересня 2016 року – суттєво сповільнилось”, – йдеться у повідомленні.

“Не зважаючи на численні вказівки прокурорів САП та проведені наради, позиція НАБУ залишилась незмінною – справа не має перспективи та не буде доведена до суду, оскільки неможливо документально підтвердити постановку та зняття з обліку на Харківському бронетанковому заводі відповідних комплектуючих (лазерних прицілів), які потім фігурантами справи були поставлені на той самий завод вдруге. Проте зауважимо, що на той час у межах провадження силами одного детектива одночасно розслідувалося декілька епізодів, у тому числі про поставку двигунів на Львівський бронетанковий завод, який потім успішно доведено до суду”, – зазначає САП.

З червня 2017 року, у зв’язку зі звільненням детектива, справа взагалі залишилась без належного розслідування. У жовтні 2017 року, детектив у вказаному проваджені отримав нові вказівки прокурорів зі строком виконання 2 місяці. Проте ці вказівки, в порушення вимог ст.ст. 2, 36 КПК України виконуються й досі.

САП наголошує, що відсутність активної позиції щодо розслідування проваджень військової тематики спостерігається і в інших кримінальних провадженнях:

“Така позиція НАБУ під час розслідувань злочинів у сфері обороно-промислового комплексу стала можливою внаслідок системних помилок в організації діяльності органу досудового розслідування”, – зазначається у повідомленні.