На Харківщині розпочався “сезон тиші”

Фото: Національний природний парк "Гомільшанські ліси" / Facеbook

З 1 квітня встановлено вимоги щодо необхідності забезпечення охорони середовища існування тварин та введено заборону на лов водних біоресурсів.

Про це повідомила прес-служба Харківської облдержадміністрації.

У Департаменті екології та природних ресурсів Харківської обласної державної адміністрації нагадують про необхідність дотримання вимог частини п’ятої статті 39 Закону України “Про тваринний світ” щодо забезпечення охорони середовища існування, умов розмноження, шляхів міграції тварин у період їх масового розмноження – з 1 квітня до 15 червня.

“Зокрема, забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою: пальба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах”, – наголошують у департаменті.

Також з 1 квітня у Харківській області, як і в цілому по Україні, розпочалася нерестова заборона на лов риби та інших водних біоресурсів.

Тривалість нерестової заборони визначено в наказі Управління Державного агентства рибного господарства у Харківській області від 05.03.2019 № 38, яка, в залежності від водних об’єктів, становить від 7 до 13 тижнів.

“Чинним законодавством за порушення правил рибальства передбачено як адміністративну, так і кримінальну відповідальність, – попереджують у департаменті. – Крім того, за кожну незаконно виловлену рибу, незалежно від її розміру, нараховується розмір заподіяної шкоди (для прикладу: сом – 425 гривень, щука – 340 гривень, судак – 510 гривень, лящ – 170 гривень тощо)”.

У Департаменті екології та природних ресурсів наголошують на необхідності неухильного дотримання вимог законодавства задля збереження природи Слобожанщини.