На кордоні з Росією відновили роботи по укріпленню “Стіни” (фото)

Фото: dpsu.gov.ua

З 1 квітня розпочались активні комплексні роботи з інженерно-технічного облаштування українсько-російського кордону.

Як повідомили у прес-службі ДПСУ, на ділянці Золочівського району Харківської області проводяться роботи з обладнання системи відеоспостереження та контролю. Крім того прокладаються переходи через складні або нестандартні ділянки місцевості, здійснюється доставлення щебеневої продукції із залізничної станції до місць виконання робіт та коригування проектних рішень.

У Луганської області проведені підготовчі роботи для будівництва рокадних доріг, проводиться улаштування загороджень та протитранспортних ровів. Продовжуються проектно-вишукувальні роботи. На цей час тільки на ділянці відділу прикордонної служби «Лозно-Олександівка» улаштовано 6,3 км загороджень із спіралі типу «Єгоза» та улаштовано понад 13 кілометрів протитранспортного (протитанкового) рову.

Фото: dpsu.gov.ua

Нагадаємо, план облаштування українсько-російського кордону був затверджений розпорядженням Уряду в травні 2015 року. Проект передбачає створення на українсько-російській ділянці системи «інтелектуального кордону», яка поєднує технічні, інженерні та фортифікаційні новації і надасть можливість максимального контролю за лінію державного кордону і упередження її порушення. Кінцевим терміном реалізації проекту є 2021 рік.

Фото: dpsu.gov.ua

Загалом на 2019 рік планом передбачено виділення з бюджету 400 млн. грн. За ці кошти заплановано розгорнути 5 комплексів відеоконтролю та сигналізації, улаштувати 50 кілометрів протитранспортних ровів, 9,5 км сітчастої огорожі, 47,9 км загороджень із спіралі типу «Єгоза», прокласти 65,8 км рокадної дороги, обладнати 40 переходів рокадної дороги через складні ділянки (яри, канави тощо), виконати роботи з реконструкції приміщень для підрозділів охорони кордону на 3 об’єктах та низку інших важливих робіт.

Зазначимо, що впродовж 2015-2018 років на реалізацію плану було виділено 1,3 млрд грн. За ці кошти обладнано та оснащено близько 33,8% протяжності українсько-російського кордону, а це: 4 комплекси відеоконтролю та сигналізації, майже 340 км протитранспортних ровів, 250 км рокадної дороги; проведено реконструкцію 5 прикордонних підрозділів.