На Харківщині проголосували перші виборці – ОПОРА

Фото: ОПОРА Харків / Telegram

Присутні на дільницях спостерігачі повідомляють про завершення ранкових засідань ДВК.

Про це повідомляє громадська мережа ОПОРА.

“На дільницях Харківщини вже проголосували перші виборці”, – йдеться у повідомленні.

У неділю, 31 березня, о 08:00 в Україні розпочалося голосування на президентських виборах, у той час як за кордоном вибори Президента України почалися ще ввечері 30 березня в Австралії. Голосування триватиме до 20:00, передають Українські Новини.

В Україні вибори організовані у 199 округах, і на 300 тисячах дільниць у них зможуть проголосувати майже 30 млн виборців.

В той же час у 10 округах Донецької та Луганської областей вибори організовані тільки частково, а у 26 округах окупованих територій Донбасу та анексованого Росією Криму вони не пройдуть взагалі.

Крім цього, в 72 іноземних державах на 101 дільниці зможуть проголосувати майже 0,5 млн українців, при цьому вперше у Росії вибори Президента України не проводяться.

Завершиться голосування за кордоном о 06:00 1 квітня (за київським часом) у Сан-Франциско (США).

До виборчих бюлетенів включено 39 кандидатів у Президенти України, а графи “проти всіх” у ньому немає.

Порядкових номерів у кандидатів у бюлетені також немає, їх імена розташовані в алфавітному порядку та вказана дата їх народження, місце проживання, посада, партійність і суб’єкт висування.

Голосування проходить таємно: в кабіні заборонена присутність інших осіб, а також фото- або відеофіксація результатів волевиявлення.

Результати виборів розраховують від кількості дійсних бюлетенів, тому бюлетені без позначки, з кількома помітками або навмисно зіпсовані не впливають на підсумки голосування.

Якщо при заповненні бюлетеня виборець припустився помилки, то він може попросити комісію обміняти його на новий, але не більше одного разу.

Офіційно результати голосування повинні бути встановлені до 10 квітня включно.

Якщо ніхто з кандидатів не набере більше 50%, то на 21 квітня має бути призначений другий тур виборів.

За підсумками другого туру результати повинні бути оголошені не пізніше 1 травня.

Інавгурація Президента повинна відбутися до 1 червня.