У поліції не захотіли прийняти заяву про вандалізм – харків’янин

Харків’янин Микола Мох, який приніс до Київського райвідділу поліції знайдену їм на землі у Молодіжному парку охоронну дошку з пам’ятника Марку Кропивницькому, стверджує, що у райвідділі в нього не стали приймати заяву про вандалізм.

Про це Мох написав на своїй сторінці у Facebook.

“Сьогодні вночі, чи вчора ввечері харківські ракли в Молодіжному парку м. Харкова відірвали від пам’ятника на могилі корифея українського театру, визначного актора, режисера, драматурга Марка Лукича Кропівницького охоронну меморіальну дошку! Я відніс її до Київського райвідділку поліції віддав черговому, запропонував написати заяву, а він відповів що не треба писати, оскільки відділ з охорони пам’яток культури та історії при міській адміністрації постійно перевіряє наявність цих дощок і вони самі звернуться до поліції!” – написав небайдужий мешканець міста.

Користувачі Facebook дуже активно відгукнулися на повідомлення, 123 людини висловили свою реакцію на нього, більше 20 його перепостили, близько 30 – прокоментували.

Коментарі виявилися досить невтішними для представників правоохоронних структур – від звинувачень у “брехливій відмовці” до припущення, що самі співробітники райвідділу й причетні до пошкодження пам’ятника.

“Брешуть. З будинку Багалія вкрали охоронну дошку в грудні 2017 і досьогодні тиша”, – написала правнучка академіка Дмитра Багалія Ольга.

Однак, спільнота “Охорона спадщини” у Facebook підтвердила, що до обласного комунального закладу “Харківський науково-методичний центр охорони культурної спадщини” дошку передано. Спільнота висловила Миколі Моху подяку за “небайдужість, уважне й дбайливе ставлення до збереження об’єктів культурної спадщини нашого краю”.

Як повідомляв Харків Times, 20 березня, до чергової частини Київського районного відділу поліції звернувся громадянин, який повідомив, що знайшов біля могили знаменитого українського драматурга й актора Марка Лукича Кропивницького, що знаходиться у Молодіжному парку (колишній міський цвинтар), пам’ятну табличку з цієї могили. За твердженням працівників відділу комунікації Нацполіціі області, чоловік, який приніс дошку, відмовилася назвати своє ім’я та надати будь-які письмові пояснення.