ДБР розслідує смертельне ДТП за участю співробітника поліції у Харкові

Слідчі територіального управління Державного бюро розслідувань з 18 березня розслідують обставини ДТП, внаслідок якого загинув 65-річний пішохід.

Як повідомили у ДБР, ДТП сталася за участю начальника одного з відділів Головного управління Нацполіціі Харківської області. З 8 березня (день, коли сталася аварія) по 18 березня досудове розслідування в цьому провадженні вели слідчі ГУ Нацполіціі області.

“Для проведення досудового розслідування матеріали кримінального провадження теруправління Державного бюро розслідувань отримало лише 18 березня. Слідчі ДБР вивчають записи з камер відеоспостережень та готують клопотання щодо проведення низки експертиз. Розслідування проводиться за фактом порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило тяжкі тілесні ушкодження чи смерть потерпілого (ч.2 ст. 286 Кримінального кодексу України)», – повідомив директор теруправління ДБР Володимир Тимошко.

Після проведення першочергових слідчих дій буде вирішено питання повідомлення про підозру та відсторонення учасника ДТП від займаної посади.

У ДБР окремо відзначили, що, не повідомивши своєчасно до теруправління бюро про факт ДТП за участю співробітника поліції, посадові особи ГУ Нацполіціі Харківської області порушили п. 3 ст. 8 Закону України “Про Державний бюро розслідувань”, який зобов’язує співробітників поліції невідкладно повідомляти про подібні випадки директору територіального управління ДБР. У зв’язку з цим директор ДБР Роман Труба ініціював перед главою Нацполіціі питання про проведення службового розслідування дій співробітників поліції. Слідчі Держбюро розслідувань внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань окреме провадження за ст 396 КК (приховування злочину) щодо дій поліції.

У ДБР особливо підкреслили, що бюро “буде принципово реагувати на будь-які спроби приховування правопорушень або несвоєчасного повідомлення про можливі правопорушення за участю працівників правоохоронних органів”.

Як повідомляв Харків Times, збитий 8 березня на пішохідному переході на Полтавському шляху 65-річний пенсіонер помер від отриманих травм 14 березня у Харківській міській клінічній лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги. Як повідомили ХТ родичі загиблого, за кермом автомобіля Toyota Avalon білого кольору 2010 року випуску перебувала начальник відділу Головного управління Національної поліції в Харківській області. Пізніше у відділі комунікації Нацполіціі області повідомили журналістам, що правоохоронці встановлюють обставини ДТП на вулиці Полтавський Шлях в Харкові за участю “працівника відділу одного із структурних підрозділів ГУНП в Харківській області”.