В Україні затвердили нові правила авіаперевезень

Фото: hrk.aero

В Україні з березня вступили в силу нові правила повітряних перевезень та обслуговування пасажирів і багажу, затверджені Державіаслужбою. Вони замінили старі правила, що були підготовлені Мінінфраструктури і діяли з 2012 року.

Про це повідомляє avianews.com.

Одним з основних нововведень документа стала відмова від обов’язкової безкоштовної норми багажу. Фактично, Державіаслужба узаконила статус-кво, що склалося, коли авіакомпанії продавали квитки з України за безбагажними тарифами, хоча це було заборонено діючим законодавством.

Попередня версія правил зобов’язувала авіаперевізників перевозити безкоштовно не менше 15 кг багажу за ваговою концепцією або не менше 23 кг за поштучною концепцією.

Також в новій редакції правил відомство узаконило плату за реєстрацію в аеропорту, яка вже не один рік стягувалася деякими авіакомпаніями.

Серед новацій – зміна часу закінчення реєстрації та посадки до літаку. Якщо старі правила зобов’язували авіаперевізників закривати стійки реєстрації не раніше 40 хвилин до вильоту, а виходи на посадку – не раніше 10 хвилин до вильоту, то тепер ці терміни встановлені як 45 хвилин і 15 хвилин відповідно.

Крім того, з правил прибрали вимогу про обов’язкове безкоштовне надання всім пасажирам прохолодних напоїв. Тепер пасажир може розраховувати тільки на воду за запитом.

У розділі про класи обслуговування в перелік Державіаслужба додала перший клас і прибрала мінімальну норму відстані між кріслами. Якщо раніше авіаперевізники повинні були встановлювати сидіння з кроком не менше 31 дюйм в бізнес і преміум-класі і не менше 29 дюймів в економ-класі, тепер ця норма не закріплена законодавчо і залишена на розсуд авіакомпанії.

Правила повітряних перевезень та обслуговування пасажирів і багажу, що діють з 5 березня 2019 року

Правила повітряних перевезень пасажирів і багажу, що діяли до 5 березня 2019 року