В харківській колонії виявили порушення прав в’язнів

Фото: Портал Акцент

Моніторингова група виявила порушення прав в’язнів у Державній установі «Хролівський виправний центр (№ 140).

До складу групи увійшли представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в східних областях Сергій Красноперов, регіональний представник Уповноваженого в Харківській області Сергій Кузьменко, регіональні координатори взаємодії з громадськістю у Харківській області Андрій Бохвалов і Олександр Міненков. Про це повідомляється на сайті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Моніторами було встановлено, що у виправній установі порушується право доступу засуджених до питної води – під час моніторингу кімната для прийому їжі, де знаходиться бак с питною водою, була зачинена. В приміщенні дисциплінарного ізолятору вікно не відчиняється з внутрішньої сторони, чим обмежено доступ до свіжого повітря.

Під час відвідування їдальні установи було виявлено, що протягом доби не зберігаються добові проби кожної страви раціону осіб, які утримуються в установі. Крім того, працівники їдальні не мають особові медичні книжки.

У деяких приміщеннях електромережі використовуються з порушенням правил пожежної безпеки, що створює небезпеку для життя та здоров’я засуджених.

Житлові приміщення в виправному центрі потребують ремонту та модернізації, зокрема, на стінах та стелі виявлено грибок. Кабінки для миття в лазні не обладнані дверцятами або шторами, чим порушено право на усамітненість.

Також засуджені скаржились на отримання низької заробітної плати за виконану роботу.

За результатами візиту звіт разом із рекомендаціями щодо усунення виявлених недоліків буде надіслано до Північно-Східного міжрегіонального Управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції.

Як повідомляв Харків Times, монітори Української мережі за права дитини знайшли чисельні порушення у КЗОЗ “Обласний будинок дитини №3” Харківської обласної ради. Зокрема, в закладі, всупереч законодавству, перебувають діти, які мають вік сім – вісім років, хоча відповідно до Положення про будинок дитини, вік дітей не повинен перевищувати чотирьох років. У дітей немає банних рушників, меню в будинку дитини відсутнє, проби продуктів не знімаються і не зберігаються.