Європа більше не хоче дружити з Росією, Росія – дружити з нами

Фото: obozrevatel.com

402 депутати Європарламенту проголосували сьогодні, 12 березня, на пленарному засіданні за резолюцію щодо відносин між Росією та ЄС, у якій закріплюється положення про те, що ЄС більше не вважає РФ своїм стратегічним партнером. Проти резолюції проголосували 163 євродепутата, 89 утрималися.

Текст резолюції складений на підставі доповіді, підготовленої депутатом ЄС від Латвії Сандрою Кальнієте.

Головними претензіями ЄС, що не дозволяють більше вважати Росію стратегічним партнером, є порушення міжнародного права та демократичних принципів, що виразилося у “окупації та анексії Криму, регіону України”, “прямій та опосередкованій” участі у збройних конфліктах у східній частині України, а також те, що Росія продовжує порушення територіальної цілісності Грузії та Молдавії. На думку Європарламенту, “ЄС не може розглядати поступове повернення до звичайного стану справ, поки Росія не імплементує у повній мірі мінські угоди та не відновить територіальну цілісність України”.

“Засудили євродепутати Росію і за дії на території ЄС, наприклад, причетність до отруєння Сергія Скрипаля у Солсбері, кампанії по дезінформації та кібератаки, зв’язки уряду РФ з крайніми правими та популістськими силами у ЄС”, – пише Deutsche Welle.

Відносно горезвісного газопроводу “Північний потік-2” у резолюції підкреслено, що введення його до експлуатації збільшить залежність Євросоюзу від поставок газу з РФ. “Північний потік-2” загрожує внутрішньому ринку ЄС та не відповідає енергетичній політиці ЄС і його стратегічним інтересам, тому його слід зупинити “, – впевнені євродепутати.

Проте, на думку депутатів Європарламенту, з Росією все ж слід співпрацювати “вибірково” – у сферах зміни клімату, енергетичної безпеки, нерозповсюдження зброї масового ураження та боротьби з тероризмом.

Також євродепутати вважають за необхідне підтримати російське громадянське суспільство, наприклад, шляхом надання довгострокових віз для правозахисників і членів їх сімей, а також збільшення фінансування тренінгів для журналістів.

Сьогодні ж тема дружби і партнерства піднімалася ще в одному документі. МЗС Росії зволив відповісти нотою на заяву України про те, що ми не маємо наміру продовжувати Договір про дружбу й співробітництво, дія якого закінчується 1 квітня.

“Отримали від МЗС РФ ноту у відповідь на нашу заяву щодо наміру не продовжувати Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та РФ, яку ми направили ще 21 вересня 2018 року. Як бачите, з відповіддю вони не забарились: через майже 6 місяців і на 12 сторінок”, – написав у своєму Facebook міністр іноземних справ України Павло Клімкін.

З словами Клімкіна, у своїй ноті Росія стверджує, що саме українська сторона “систематично порушувала Договір”.

“Наприклад, Угода про Асоціацію з ЄС – це, на їх переконання, теж грубе порушення”, – відзначив міністр.

Зрозуміло, особливий гнів північного сусіда викликає закріплення курсу на Євросоюз і НАТО, підтримане внесенням цих цілей до Конституції України. У Росії вважають, що українська сторона ще у 2004 році порушила Договір про дружбу “шляхом ратифікації меморандуму про підтримку операцій НАТО, а також шляхом внесення поправок до Воєнної доктрини, в якій заявлено про вступ до НАТО як про стратегічну мету держави”. Ну і, зрозуміло, з точки зору МЗС РФ, влада України “веде цілеспрямований наступ на російську мову й права російськомовного населення”.

Як написав Клімкін, порушенням, на думку Росії, є “все, що ми робимо, аби бути більш демократичними, європейськими і, врешті-решт, по-справжньому незалежними. Значить, все робимо правильно”.

Як повідомляв Харків Times, у грудні 2018 року глави держав і урядів ЄС, які беруть участь в засіданні Європейської ради в Брюсселі одностайно підтримали продовження економічних санкцій проти РФ на наступні шість місяців.